Проектът за нов Музей на розата в Казанлък впечатли норвежкия посланик
Проектът за нов Музей на розата в Казанлък впечатли норвежкия посланик / Община Казанлък

Н.Пр. г-жа Тове Скарстейн, посланик на Кралство Норвегия у нас посети Казанлък и остана впечатлена от идеята, която сподели с нея кметът на община Казанлък Галина Стоянова за изграждането на нов Музей на розата, който да има национално значение. Посланик Скарстейн определи идеята като много интересна за създаването на един интерактивен музей. „Много добре ми звучи този проект", подчерта тя и насърчи местната власт да работи активно в тази посока.

Като една от причините за визитата си Н.Пр. г-жа Скарстейн обясни, че скоро напуска България като посланик и затова предприема обиколка във всички български общини, където са реализирани проекти по Норвежката програма, както и посещава общини, в които има новоизбрани кметове и където съществува потенциал за реализация на проекти по същата програма за следващия програмен период.

130 проекта се реализират в България по Норвежката програма, каза още посланик Скарстейн, а за следващия период средствата са 127 млн. евро, като вече е подписано Споразумение между Норвегия и България за това. Мерките, по които ще бъдат финансирани проекти, одобрени на състезателен принцип, са енергийна ефективност, зелена икономика, деца и младежи в риск, публично здраве, културно наследство, фонд за НПО и др. За консервация и реставрация на културното наследство са предвидени около 14 мл. евро по Норвежката програма, стана ясно още от срещата.

Над 20 тома избрана литература от класически и съвременни норвежки автори получи лично от посланика директорът на ОБ „Искра" Ани Кожухарова. От своя страна тя подари на госта книги на казанлъшки автори и презентация на библиотеката.

Тове Скарстейн подари албум на кмета Галина Стоянова с всички проекти, реализирани в България по Норвежката програма, с пожелание в следващия албум да фигурира и проект в Казанлък. Заедно с това тя й подари кристална бяла мечка като символ на сила и знак за опазване на природата и защита на Земята от глобалното затопляне. Кметът на община Казанлък подари на високопоставения гост продукти от розово масло, представяне на Казанлък и Фестивала на розата, традициите и изкуствата, както и албума на казанлъшкия фотограф Александър Иванов „България от птичи поглед". Разбира се, от Долината на розите, посланик Скарстейн си тръгна и с разкошен букет рози.