Прилагат комбинирана форма на обучение за децата със специални потребности
Прилагат комбинирана форма на обучение за децата със специални потребности / Ресурсен център-Стара Загора
Прилагат комбинирана форма на обучение за децата със специални потребности
68674
Прилагат комбинирана форма на обучение за децата със специални потребности
  • Прилагат комбинирана форма на обучение за децата със специални потребности

Над 13 хиляди деца със специални образователни потребности се обучават в общообразователните училища в страната. Данните сочат, че преди седем години, когато се създаваха ресурсните центрове, техният брой е бил едва 800-900.

„През тази учебна година в 69 училища и в над 30 детски градини в Старозагорско заедно със своите връстници се обучават 615 деца със специални потребности.

Основните ни задачи и занапред ще бъдат да подобряваме средата за обучение и да преодолеем предразсъдъците от страна на учители и родители", коментира в студиото на Дарик директорът на Ресурсния център в Стара Загора Калоян Дамянов.

От началото на втория учебен срок вече ще се прилага комбинирана форма на обучение за децата със специални потребности.Това означава, че част от учебните занятия ще се провеждат в индивидуална класна стая и с редуциран учебен час. Възможно е домашно обучение, но в същото време ще се запази възможността децата да посещават и училище. Реализацията на тази гъвкава програма е факт, благодарение на общите усилия на Националната асоциация на ресурсните учители и на няколко родителски организации, обясни Дамянов, който е и председател на асоциацията.

Още за интеграцията и обучението на децата със специални потребности чуйте в прикачения звуков файл.