При усложнена обстановка, АПИ спира движението по третокласните пътища
При усложнена обстановка, АПИ спира движението по третокласните пътища / БГНЕС, архив

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да предвидят повече време за път и да се въздържат от пътуване в районите с оранжев и жълт код, ако това не е наложително.

При необходимост ще се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на сериозни пътни инциденти.

При усложнени атмосферни условия в нощта на събота срещу неделя може да се предприеме цялостно спиране на движението по третокласната пътна мрежа, заявяват от пътната агенция.

Временно се ограничава движението на товарни моторни превозни средства над 10 т на магистрала "Хемус" между София и Ботевград, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Същото ограничение важи и за пътя Плевен - София и Велико Търново - София, област Ловеч.

Ограничава се движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по път I -4 на територията на областите Габрово и Велико Търново, както и по път I-3 в областите Велико Търново и Плевен.

В областите Пазарджик и Благоевград се ограничава движението по пътя Якоруда - Велинград, като товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета.

Временно е ограничено движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през проход Предела. Поради обилен снеговалеж временно се ограничава движението на товарни автомобили над 10 т по пътя Дупница - Самоков.

Проходът Петрохан е проходим при зимни условия, с ограничения за товарни автомобили с ремаркета и с тегло над 12 т. Заради обилния снеговалеж временно е спряно движението на камиони по път I-6 от Перник до границата със Сърбия. Затворен за товарни автомобили е пътят за ГКПП Гюешево, както и Котленският проход.

Необходимо е шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи.

Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички 27 областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа, уверяват от АПИ.

От пътната агенция напомнят, че всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20.