Превантивно информационния център припомня забравените семейни ценности
Превантивно информационния център припомня забравените семейни ценности / DarikNews, архив
Превантивно информационния център припомня забравените семейни ценности
47167
Превантивно информационния център припомня забравените семейни ценности
  • Превантивно информационния център припомня забравените семейни ценности

„Хайде всички на раздумка" подканват от Превантивно информационния център по зависимости към Община Стара Загора. Раздумката ще се проведе в Деня на християнското семейство на 21 ноември от 17:00 часа. Мястото на срещата е новата зала, с която разполага Центъра на ул."Цар Иван Шишман" 96.

Идеята е ученици да представят стар битов предмет. Децата ще разкажат за неговата история и предназначението му в миналото. Ще бъде обърнато специално внимание на забеавените в днешно време семейни ценности. Представянето на участниците ще има и конкурсен характер. Накрая ще бъдат избрани най-гиздава мома и момък, уточни секретарят на Центъра Радост Овагимян. Целия разговор с нея чуйте в прикачения звуков файл.

Целта е да се покаже на децата, че винаги могат да разчитат на своите близки, ако са в трудна ситуация. Ако младежите имат доверие на родителите си, могат да бъдат избегнати много вредни влияния, когато детето получи навреме съвет от по-възрастния.

Резултатите от проведено Международно проучване „Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици" сочат, че всеки десети български гимназист на 16 години признава, че е пушил трева поне веднъж през последния месец. Проучването се осъществява на всеки 8 години. Тази година то се проведе в над 35 страни в Европа, като в него участваха и 2 200 ученици на 16 годишна възраст от България.

Като контрадействие се явяват подготвените промени от Министерствата на здравеопазването и образованието, които ще залегнат в Закона за средното образование. А именно учениците от 1 до 12 клас да изучават и здравно образование. То ще включва теми като вредата от употребата на наркотици, превенция на ХИВ и СПИН, как да се храним здравословно, поддържане на добра лична хигиена, какво е донорството, как да се оказва първа помощ и други.

Статистиката показва, че у нас нарастват учениците, които са опитвали марихуана поне веднъж в живота си. През 2003 година те са били 21%, а през настоящата 2011 -а вече са 24%. През последния месец поне веднъж е пушил трева всеки десети, срещу всеки дванайсети през 2003 г. Увеличение в употребата на екстази обаче няма, тя се запазва на 4%.