болница Стара Загора
болница Стара Загора / УМБАЛ
Напълно заети са леглата в УМБАЛ-Стара Загора за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция.

Предстои заседание на Областния Медицински щаб, на което ще бъде предложено останалите здравни заведения от областта да увеличат процента на леглата си за ковид пациенти

В заповед на здравния министър Костадин Ангелов е записано да се разкрият не по-малко от 10%. В момента лечебни заведения в областта са заявили 10% разкриваемост, но за да издържи системата, ще предложа колегите да увеличат този процент, коментира директорът на държавната болница д-р Йовчо Йовчев.

Необходимо е и те да се приравнят като УМБАЛ на 20% разкриваемост на леглата, така както е и при нас, добави той. В държавното заведение постъпват травматичните пациенти, родилките, недоносените бебета. Не можем да върнем нито един пациент и затова е необходимо решение за увеличаване на леглата на останалите болници, добави още директорът.

В момента в УМБАЛ са настанени 93-ма души с коронавирусна инфекция.

В Клиниката по инфекциозни заболявания леглата са напълно заети. Там са настанени и 22-ма души с хепатит.

В отделението по пулмология всички 52 легла също са заети.

В реанимацията, от 14 легла има само едно свободно.
 
На заседанието на Областния медицински щаб, което ще се проведе от 10:30 часа, ще се коментират общи теми, свързани с организацията на лечебните заведения в Старозагорско, обясни и областният управител Гергана Микова.