Правят кръвни изследвания за Муковисцидоза в Стара Загора
Правят кръвни изследвания за Муковисцидоза в Стара Загора / Dariknews.bg, архив

Кръвни изследвания за Муковисцидоза ще бъдат проведени в понеделник и вторник в Стара Загора. Тестовете са част от националната кампания, организирана по повод Международния ден на болните от Муковисцидоза, който се отбелязва днес.

По време на кампанията ще бъде дадена възможност за безплатно изследване на пациенти в репродуктивна възраст, имащи във фамилиите си болни от Муковисцидоза или съмнения за носителство на дефектен ген причиняващ Муковисцидоза поради поставена диагноза обструктивна азооспермия.

Инициативата е съгласувана с Асоциация Муковисцидоза България и е изключително подходяща за бременни и семейства планиращи бременност.

Кръвните проби ще се вземат в манипулационните на МДЛ „Бодимед" по
градове, от 8.00 до 14.00 ч. на 24 и 25 ноември 2014 г. след предварително записване при НМ Дженомикс.

Тестовете са резултат от сключеното през октомври 2014 г. партньорство между Националната Генетична Лаборатория и ГПСМП НМ Дженомикс - за осигуряване на достъп на пациентите от цялата страна до услугите на най-голямата генетична лаборатория на територията на България, спестяващо на пациентите нуждата от физическо присъствие в сградата на НГЛ - София за извършване на изследвания.

Муковисцидозата е наследствено заболяване, което оказва влияние основно върху дейността на белите дробове, панкреаса и мъжката репродуктивна система. То се характеризира с продукцията на голямо количество гъст, жилав секрет, който полепва и блокира малките бронхи, панкреасните пътища и др. Пациенти, при които е налице само един унаследен генетичен дефект от родителите се наричат „носители".

В България приблизително 1 на всеки 33 човека (3%) е носител. Заболяването е налице и се проявява, когато човек е унаследил два генетични дефекта - по един от всеки свой родител-носител. При всяка бременност на двама родители - носители има 25% риск от раждане на дете с Муковисцидоза. Средната продължителност на живота на болните от Муковисцидоза в България е около 13 години.