Показват Рогозенското съкровище в Казанлък
Показват Рогозенското съкровище в Казанлък / netinfo

Представителна колекция от Рогозенското съкровище ще гостува в Историческия музей на Казанлък от 17-ти май до 8-ми юли. Първите посетители на експозицията ще могат да я видят в първия ден до 23 часа.

С тази уникална по мащабите си и значимостта си експозиция , музеят в Казанлък ще от 17-ти май, когато с нея ще се открие традиционната „Европейска нощ на музеите" за казанлъшките почитатели на историята ни.


В програмата на отворените врати на Нощта на музеите и галериите от 19 ч.е включено и изпълнение на прочутото казанлъшко струнно дуо Румелия Христова - виолончело и Стефан Христов - китара, които ще представят оригинални произведения за двата инструмента, както и авторски преработки - сюита от „Хиляда и една нощ" на Шехерезада, Морис Равел „Хабанера" -испански танц и други.


Освен Рогозенското съкровище, в Нощта на музеите и галериите могат да се видят безплатно постоянните експозиции в музейната част, в галерията, както и временната изложба „Графичен път в Национална художествена академия".
Европейската нощ на музеите и гастролът на Рогозенското съкровище се осъществяват с помощта и на Художествената галерия в Казанлък.


Рогозенското съкровище е открито през 1986г. край врачанското село Рогозен и е най-голямото, откривано в България. Състои се от 165 сребърни и позлатени съда. Според историците то се отнася от края на VІ до първата половина на ІVвек пр.н.е. Голяма част от него се пази в Регионалния исторически музей на Враца. Предполага се, че предметите са били притежание на местен владетелски род. Украсата на намерените предмети изобразява много сцени от религията на древните траки, както и от гръцката митология - доказателство за връзката и културния обмен между древните гърци и тракийските племена.