лекари
лекари / iStock/Getty Images
Отчита се и добра тенденция от въведените противоепидемични мерки
Отчита се добра тенденция от въведените противоепидемични мерки, което рефлектира на заетостта на леглата в страната. В болниците тя е 32 %, а в интензивните сектори -44%, отчете здравният министър Костадин Ангелов.

Данните сочат, че към момента България се намира на шесто място по заболеваемост на Балканския полуостров и 27-мо в ЕС, заема девето в ЕС по отношение на смъртността. 54 години е средната възраст на новодиагностицираните, а на починалите-72 години.

Негативните тенденции на вируса се наблюдава във Великобритания и Чехия заради новия щам, коментират специалистите.

Здравният министър посочи още, че се наблюдава повишен ръст на желаещите медици да се ваксинират и увери, че държавата е осигурила достатъчно количество ваксини за всички граждани.

Въпросът с вируса и ваксините не трябва да се политизира, категоричен беше той.

„В последните години се нагледахме на политици които се опитват да решат проблемите на определена група от хора. Дойде време да решаваме проблемите на всеки български гражданин. Доверие се печели с ясни резултати и пример. Доверите се заслужава, а не се иска“, посочи той.

Добрите показатели, които имаме, ни позволяват отново да започнат плановите операции. Има толкова много хора, които чакат за тяхСега, при тези данни, не е нужно да чакате и края на месеца, понеделник или вторник, пускайте заповед и информирайте хората за възобновяването им“, разпореди по-рано през деня премиерът Бойко Борисов на здравния министър.
 
При постъпване в болница на пациентите ще се прави безплатен бърз антигенен тест на място.

Здравният министър започва обиколка в Регионалните здравни инспекции в страната, за да се запознае на място с процеса на ваксиниране.