Ситуацията в България по отношение на разпространението на COVID-19 трайно се подобрява, основните тенденции вече са стабилни и ваксинацията срещу новия вирус върви при строга организация. Това бе докладвано на премиера Бойко Борисов по време на работно съвещание, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб.

„По отношение на заболеваемостта България е на 27-о място сред страните от ЕС и на 9-то място по смъртност. Добри показатели са в резултат от въвеждането на противоепидемичните мерки“, информира министър Ангелов. Той подчерта, че в рамките на седмица броят на излекуваните е повече от три пъти по-голям от този на новите случаи.

Добрите показатели, които имаме, ни позволяват отново да започнат плановите операции. Има толкова много хора, които чакат за тях. Сега, при тези данни, не е нужно да чакате и края на месеца, понеделник или вторник, пускайте заповед и информирайте хората за възобновяването им“, разпореди премиерът Борисов на здравния министър.

Министър-председателят изрази благодарност към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за солидарното разпределение на ваксините срещу COVID-19 между всички държави членки на ЕС. Премиерът Борисов добави, че ваксинацията е от изключително значение и за справяне с новия щам на вируса.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски подчерта, че се наблюдава увеличение на желаещите българи да се имунизират, което е начинът за справяне с COVID-19. Мутафчийски добави, че продължава тенденцията за намаляване на броя болни в лечебните заведения.

Изключително добрите резултати от предприетите ограничителни мерки бяха отчетени и на традиционния седмичен брифинг на здравните власти след съвещанието при премиера.

15 области имат заболяемост до 150 души на 100 000 души население и 13 области са със заболяемост между 150-300 души на 100 000, отчете соц. Ангел Кунчев. Припомняме, че страната беше достигнала стойности над 600 на 100 000 души преди частичния локдаун.

С най-ниски показатели са Разград, Търговище, Кърджали, Смолян, Благоевград и Пазарджик. С най-високи показатели са Враца, Варна, Плевен, Перник, Русе и Кюстендил.

Въведените противоепидемични мерки намалиха и заетостта на болничните легла.

Заетите легла за неусложнени пациенти в болниците са 32%, а 44% са заетите интензивни легла.