Оттук накъде?
Оттук накъде? / Sofia Photo Agency, архив
Оттук накъде?
62226
Оттук накъде?
  • Оттук накъде?

ДПС върна третия, последен, проучвателен мандат за съставяне на правителство на президента Росен Плевнелиев. По Конституция следва разпускане на досегашното Народно събрание и сформирането на служебен кабинет.

Трима вицепремиери ще има в служебното правителство, което президентът Росен Плевнелиев ще назначи до 13 март. След срещата си с лидера на ДПС Лютви Местан държавният глава обяви, че служебният кабинет ще има икономически заместник министър-председател, който ще определя икономическата политика, социалният министър също ще бъде вицепремиер, а трети вицепремиер ще отговаря за управлението на парите от европейските фондове.

Държавният глава съобщи още, че до 13 март, когато трябва да стане ясен целият състав на служебния кабинет, не изключва да посочи някои от министрите, както и приоритетите пред служебното правителство. „Търсим хора, които са компетентни и гарантират, че ще успеят да изведат страната от сегашната криза", обясни накратко президентът. Той призна, че готви структурни промени в кабинета. Според него финансовият министър не трябва да бъде и вицепремиер, защото финансовият министър по презумпция винаги казва „не", а трябва някой над него да казва „да" на развитието на страната. По думите на държавния глава човекът, който ще казва „да" на развитието на страната, трябва да бъде икономическият министър и той да бъде вицепремиер в служебния кабинет.

Попитахме старозагорци, какво мислят за ситуацията и оттук накъде? Мненията гравитираха около липсата на работа, ниски пенсии и ненавист към политиците. Чуйте, подробностите в прикачения звуков файл.