Регионална библиотека Стара Загора
Регионална библиотека Стара Загора / netinfo
На 9-и май по повод Деня на Европа за четвърта поредна година ще се проведе инициативата "Отново на училище" в Стара Загора. Инициативата се организира от Младежки екип Европа към Представителството на Европейската комисия в България и ще се проведе между 12:00 и 12:45 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески”.
 
Инициативата се провежда навръх Деня на Европа с цел да популяризира дейностите и възможностите на Обединена Европа сред младите. Старозагорците Емил Стоименов и Ирена Янкова са членовете на екипа, които ще говорят пред учениците от ГПЧЕ „Ромен Ролан”, ТГ „Княз Симеон Търновски” и ПМГ „Гео Милев”, събрани заедно в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески”. Събитието ще запознае младежите с актуалните европейски теми и ще продължи с разказ за корените на ЕС, както и с непринудена междуучилищна „Евроолимпиада”.
 
Целта на инициативата „Отново на училище” е да направи Европейския съюз по-разбираем за своите млади граждани. Служители на европейските институции участват в нея като доброволци - връщат се в завършеното от тях училище или посещават изявило интерес училище, за да представят своята работа и да разкажат какво представлява Европейският съюз. Още през 2011 r., c цел провеждане на инициативата "Отново на училище" в България, беше създаден младежки екип Европа, чиито дейности се координират от представителството на Европейската комисия в България.
 
Екипът се състои от студенти-доброволци, чиято задача е да се върнат в училището, което са завършили, и да представят презентации по европейски теми. "Отново на училище" е част от традиционните европейски инициативи в България, с които се отбелязва 9-и май, Деня на Европа.