ученически съдебен процес
ученически съдебен процес / община Стара Загора
Нараства броят на делата за държане или разпространение на наркотици както и за управление на автомобили под въздействието на забранените вещества.  Тенденцията се запазва и за тази година, а по думите на председателя на Районен съд Стара Загора Милена Колева се наблюдава увеличаване на подобни престъпления сред непълнолетните лица.

Искаме децата да бъдат по-критични към подобни престъпления и затова на симулативен съдебен процес днес те разглеждат именно такъв казус, посочи съдия Колева. “По този начин подрастващите могат по много по-достъпен начин да разберат колко е безсмислено да посегнат към наркотиците и да разберат, че с подобно действие носят наказателна отговорност. Симулативният  процес  има и превантивна възпитателна роля, позволява на младите хора да се запознаят със съдебната власт от първо лице“.

Съдебният процес бе по действителен случай за ученик задържан с близо 3 грама канабис в пликче, което се е намирало в жабката на управлявания от него лек автомобил. Оказа се също, че той нямал и шофьорска книжка. Прокурорът по делото поиска условна присъда от 1 година лишаване от свобода с тригодишен изпитател срок или глоба от 1000 лв. Защитниците настояваха за оправдателна присъда или глоба, съобразена с имотното му състояние. „Подсъдимият“ призна вината си и изказа съжаление за деянието.

След кратко съвещание съдът оповести, че налага глоба от 1000 лева на подсъдимия. Мотивите бяха свързани с чистото съдебно минало на подсъдимия, младата му възраст и предвиденото по-малко наказание за такова деяние.

Журито присъди първа награда за отбора на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, втората отиде при прокурорите от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, а третата бе за  представителите на СУ “Екзарх Антим І“ , Казанлък. Отборите получиха грамоти и статуетка на богинята на правосъдието Темида. Зам.-областният управител Красимир Червилов връчи индивидуална награда за добро представяне на „вещото лице“ Данита Димова от отбора на Търговската гимназия.

Участници в състезанието бяха ученици от старозагорските училища ГПЧЕ “Ромен Ролан“ , Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ и СУ “Екзарх Антим І“ , Казанлък. Жури на състезанието бяха зам.-председателят на Районен съд Стара Загора Блага Бозова и съдия Таня Илкова, Гриша Мавров, районен прокурор на Стара Загора, Мария Цоловска от  Регионално управление на образованието Стара Загора и омбудсманът на Стара Загора Надежда Чакърова.

Инициативата за симулативния процес е на Районния съд,  със съдействието на Районна прокуратура – Стара Загора, Община Стара Загора, Община Казанлък и Регионално управление на образованието.