Осъдиха 17-годишен, принуждавал непълнолетен да извършва сексуални услуги
Осъдиха 17-годишен, принуждавал непълнолетен да извършва сексуални услуги / DarikNews.bg, архив

Районна прокуратура - Стара Загора постигна осъдителна присъда спрямо 17-годишния И. К. от гр. Стара Загора за това, че от месец януари 2016 г. до месец февруари 2016 г., набрал отделно непълнолетно лице, с цел да бъде използвано за развратни действия независимо от съгласието му, като деянието е извършено спрямо лице ненавършило 18 години и чрез обещаване и даване на облаги, като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си - престъпление по чл.159а ал.2 т.1 и т.6 във връзка с ал.1 във връзка с чл.63 ал.1 т.3 от Наказателния кодекс.

Районен съд - Стара Загора му е наложил наказание „Пробация" със следните пробационни мерки - задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 2 години с периодичност 2 пъти седмично, задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 2 години и 200 часа годишно безвъзмезден труд в полза на обществото в рамките на две поредни календарни години.

Спрямо И. К. ще се приспадне времето, през което е бил със взета мярка за неотклонение „задържане под стража", считано от 4 май 2016 година, като един ден задържане следва да се зачита за три дни пробация. При извършване на престъплението И. К. е бил настанен в Дом за деца от семеен тип в гр. Стара Загора. В същия дом било настанено и пострадалото 16-годишно момче. В началото на 2016 г. чрез регистрация в различни интернет сайтове обвиняемият си уреждал срещи с мъже на различни места в гр. Стара Загора. На тези срещи той водел и пострадалия, като го принуждавал, обещавайки му финансови облаги, да извършва сексуални услуги на различни мъже срещу заплащане.

Съдебният акт на Районен съд - Стара Загора е влязъл в сила след споразумение и е окончателен.