Осветиха Център за възрастни с психични увреждания
Осветиха Център за възрастни с психични увреждания / netinfo
Център за социална рахабилитация и интеграция на хора с психични разстройства “Свети Великомъченик Теодор Тирон” бе официално осветен. Центърът работи от няколко месеца като до момента в него има регистрирани 31 души в работоспособна възраст.

Целта е да се подпомогне процесът на реинтеграция на хора, преживели психично разстройство и да им се осигурят нормални условия за работа и живот”, заяви пред журналисти психиатърът д-р Радка Джелебова.

Центърът е създаден по спечелен проект, финансиран от Министерството на труда и социалната политика и Община Стара Загора. Партньори са КНСБ Стара Загора, Обществен дарителски фонд – Стара Загора, Регионална и Областна Дирекция “Социално подпомагане”, Бюро по труда - Стара Загора и Тракийски университет. Обзавеждането е осигурено от КНСБ Стара Загора, а цялата стойност на проекта е около 21 хиляди лева.

На разположение на посетителите има три помещения, в които социален работник, трудов терапев и психиатър изготвят индивидуална програма за всеки. Капацитетът на Центъра е 50 души, но организаторите увериха, че няма да върнат хора, заявили желания да се включат, и след запълване на оптималния брой.

Срокът на проекта е осем месеца, а посетителите, които преминат успешно терапиите могат да се реализират на пазара на труда. Осигурена е юридическа и трудова консултация, а Центъра провежда и обучения съвместно с Бюрото по труда.

Програмата включва още арт-терапия, музикотерапия и психологически консултации. С помощта на трудовия терапевт посетителите изработват бижута и картички. Идеята е до Коледа да бъде открит базар, на който да се продадат изработените сувенири, а със събраните средства да се подмогне реставрацията на параклиса “Свети Великомъченик Теодор Тирон” .

Центърът за рехабилитация и интеграция на възрастни с психични разстройства работи от понеделник до петък от 8:30 до 18:00 часа и се намира в сградата на Областна администрация на 13 етаж.