/ iStock/Getty Images
Първи Международен фестивал на лавандулата организираме в Чирпан и в село Средно градище, от 17 до 19 юни, два дни по-рано градът ще бъде домакин на първото издание на Международна туристическа борса, това обяви в Стара Загора кметът на Чирпан Ивайло Крачолов.

На пресконференцията присъства и инициативният комитет за създаването на фестивала – Деляна Николова, председател на Местна инициативна група, Стефан Иванов - най-големият производител и преработвател на лавандула в нашата страна, кметът и председателят на читалището в село Средно градище. За туристическия форум са потвърдили  участие представители от Индия, Китай, Сърбия, Турция, Беларус. Има запитвания от Иран и Ирак, уточни кметът на Чирпан. 

iStock/Getty Images

Програмата на фестивала включва базар на продукти от лавандула, международен фотографски пленер, фолклорни надпявания, технопарти, детски пленер и работилница, три артинсталации. Интересен акцент ще бъде гастролът на Старозагорската опера със спектакъла „ Усещане за жена“ по музика на Стинг.

Идеята за фестивал на лавандулата се роди по време на посещение на 15-членна делегация от Чирпан в Унгария, разказа Деляна Николова.

iStock/Getty Images

В село с население от 2000 души, родно място на известен цигулар, са посетили  фестивал, на който всяка година гостуват близо 200 хиляди души. Фермерка от селото ги нагостила със сладки и лимонада от лавандула.

„Тя ни провокира да организираме фестивал и в Чирпан“, обясни председателят на МИГ. Международният фестивал на лавандулата не е свързан с Националния фестивал на лавандулата и като организатори категорично не сме съгласни с изразените критики към община Чирпан оттам,  заяви кметът Ивайло Крачолов. Бизнесът, производителите и културните институти в общината подкрепят нашата нова инициатива, която е част от моята програма за четиригодишно управление на общината и 10-годишния Интегриран план за развитие на Чирпан, отбеляза кметът.    
БТА