лавандула
лавандула / dariknews.bg, архив
Наши учени с иновативен метод за пелети от лавандула
96606
Наши учени с иновативен метод за пелети от лавандула
  • Наши учени с иновативен метод за пелети от лавандула
Екип от Селскостопанската академия откри начин за производство на пелети за енергийни цели от отпадната биомаса на лавандулата. Все още обаче не е ясно колко ще струват те, както доколко приложими са в домовете и бизнеса. България е световен лидер в производството на лавандулово масло и основен износител за Европа.
 
Български учени създадоха първата в света космическа оранжерия

Технологията за пелети от лавандула е свързана с оползотворяване на отпадната биомаса от етеричното растение за енергийни цели. Пелетите са с минимално съдържание на прахови частици, което ги прави полезни в борбата с мръсния въздух.
 
Екип от наши учени разработва препарат за лечение на автоимунни заболявания

Настоящото иновативно предложение е с оглед да намалим замърсяването на околната среда, от една страна, а от друга страна, да намерим приложение на тази остатъчна биомаса от лавандулата, обяснява проф. Георги Костадинов от Селскостопанската академия. Той напомня, че в последните години в нашата страна площите с лавандула много се увеличиха и вече са почти 10 000 хектара. "Насочихме нашите усилия към разработване на технология за оползотворяване на отпадъчната растителна маса и с оглед на изгарянето й за енергийни нужди", допълва проф. Костадинов.
 
Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Технологията за производство на пелети от отпадната биомаса на лавандулата е съвместна разработка на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията и Московската селскостопанска академия към Руския държавен аграрен университет.