/ ThinkStock/Getty Images
Хляб, богат на протеини, белтъци, аминокиселини и с ниско съдържание на натриев хлорид е създаден в Института по криобиология. Той намалява холестерола 5 пъти и помага за редуциране на теглото. Препоръчва се за диабетици и сърдечно болни.
 
Подобен продукт се прави за първи път в Европа. Изделието е сред иновациите на мегафорума за агробизнес, храни и вино, който бе открит днес в Пловдив.
 
Рекорден брой иновации на „Винария“, „Агра“ и „Фудтех“, 700 фирми участват в мегафорума (СНИМКИ)

"Направихме здравословен ръжен хляб в няколко варианта - с добавка на тиквено, слънчогледово, ленено, сусамено брашно. В него липсват ГМО, консерванти и оцветители", разкри пред "24 часа" асистент Илиана Борисова. По думите й в този хляб има изключително ценната аминокиселина Омега-6, която се среща в рибите и предпазва от тумори. Засилва се и защитата на организма срещу бактерии и паразити.
 
Необходимо е обаче хлябът да се консумира продължително - близо година и половина, за да се получи антираковият ефект, твърдят учените от института.
 
Те са използвали и нова технология за приготвянето на хляба, като при нея процесът се съкращава. Времето за изпичане се намалява на 50 минути, тъй като вложените продукти съдържат по-малко влага. В същото време трайността на получения продукт е увеличена на 4 дни. При традиционния хляб е 72 часа.
 
В Пловдив учените от Института по криобиология демонстрират и пълно меню за космонавти и алпинисти, което се състои от супа, основно и десерт. Субстанциите са изсушени по специален метод. Опаковката тежи едва 56 грама. Само 8 минути са необходими, за да се приготви ястието.