супер прахосмукачка
супер прахосмукачка / netinfo
Прахосмукачка, която за 1 час изчиства до последната прашинка от помещение с площ над 1 декар, се превърна в атракция при откриването на специализираната изложба АГРА. Уредът е в състояние да отстрани и цял тон отпадък за същото време от хоризонтален под. Машината е показана в Палата 3 на Международен панаир Пловдив и ще остане на щанда до неделя включително.

"Практически тази индустриална прахосмукачка от среден клас може да не спира денонощно, и то месеци наред. Тайната е в опцията да бъде оборудвана с трифазен мотор", обясни продуктовият мениджър инж. Александър Лалов. Прахосмукачката е мобилна и е показана във вариант с три монофазни мотора. Оборудва се според конкретните изисквания в различни конфигурации от маркучи, филтри, накрайници, тих двигател. Ползването й е изключително ефективно с монтирана голяма половинметрова четка, посочват експерти.

Датчик известява при напълването на филтъра. Само с няколко движения на специалната ръкохватка конкретният модул се изтръсква за секунди и работата продължава. Не се налага разглобяване и изтупване на отпадък, прахосмукачката сама се справя с тази задача, поясни инж. Александър Лалов.

супер прахосмукачка
netinfo

При монтиране на специални мотори прахосмукачката може да бъде ползвана във взривоопасни и силно запалими зони. Преди това тя се окомплектова със специфични за дейността и средата части - маркучи, филтри, контейнер, накрайници. Такива опасни зони освен във военната индустрия, има също в производството на дървесни плоскости за мебели, в хранително-вкусовата промишленост. Например при рязането на дървесните плоскости се създава фин прах и когато концентрацията му във въздуха се увеличи над определено ниво, нараства и рискът от взрив. Случайна искра може да причини експлозия с огромни щети, предупреди инж. Александър Лалов. В такива случаи препоръчително е редовното професионално почистване на работните помещения.

Прахосмукачката може да се пригоди за събиране на горещи и опасно режещи стружки в металорежещите производства. В хранително-вкусовата промишленост със строгите санитарно-хигиенни норми се спазва изискването машината за почистване да е от неръждаема стомана. При събирането на брашно например от изключителна важност са филтрите, които не пропускат обратно финия бял прах. С такива прахосмукачки  вече са оборудвани складове за зърно и фураж в Пловдивския регион и производствени помещения с голяма замърсеност в страната.

супер прахосмукачка
netinfo

На щанда в Палата 3 е изложен и модел на централна вакуумна система, която е следващото ниво в почистването в предприятията. Тя представлява статично разположена прахосмукачка с огромен дебит и всмукателна мощност. Конструирана е със система от стоманени тръби, които да достигат до проблемните и недостъпни за традиционно почистване участъци в помещенията. Има точки за включване на гъвкав маркуч и място за събиране на големите количества отпадък. Тръбите минават над работните маси при производството на електроника, текстил, в хранително-вкусовата промишленост, дървообработването и др. "Това е и едно от предимствата на почистването с централна вакуумна система - не се пречи на работния процес, за разлика от прахосмукачките с придвижване", уверяват експертите.

При производства във високи сгради без асансьор централната вакуумна система за почистване се оказва незаменима, категорични са специалистите.

Често в различните производства събраният отпадък се оказва ценен и от първоначален замърсител, той се превръща в суровина, която повторно се влага в работния процес. Това оптимизира както съответната индустрия, така и управлението на отпадъците, коментират експертите. От една страна, повишава се производителността, пести се от материали и мощности. От друга - намаляват разходите по извозването и изхвърлянето на отпадъка, който е значително редуциран вследствие на вторичната му употреба в същото производство - дървообработване, фармацевтика и др.