Омбудсман и кмет в задочен спор за журналисти
Омбудсман и кмет в задочен спор за журналисти / netinfo

Журналисти да присъстват на  седмичните оперативки
на кмета на община Казанлък Стефан Дамянов.

 Това предлага в специално отворено писмо до кмета  на  града  общественият посредник на община Казанлък Катя Киликчиева

Мотивите за предложението на Киликчиева са: „зачестилото напоследък недоволство на Дамянов от журналистите в Казанлък, които според него „неточно и необективно поднасят информация на гражданите” , и го интерпретират.

Според  общестевния посредник, „открити седмични кметски оперативки ще допринесат за прозрачността при вземане на решенията от кмета и неговия екип”.

 В писмото си местният омбудсман посочва още, че подобна практика на открити оперативки има в много общини в България, което е една от формите “за ограничаване на корупцията при местните власти и начин гражданите да бъдат “поставени” в центъра на всички процеси в общината”.

„Не съм коментирал пред Вас, че съм недоволен от журналистите в Казанлък, че те поднасят информацията неточно, субективно и интерпретират казаното от мен, нито съм търсил Вашето мнение или съдействие.„ , пише в бърз отговор до обществения посредник кметът на Казанлък Стефан Дамянов.

Според него „всяка медия има своя политика и журналистическата етика и професионализъм са критериите, от които тя се ръководи.”

Дамянов изразява несъгласие  с „обобщените твърдения” на Киликчиева, като в писмото си до нея и медиите на Казанлък заявява, че те „целят умишлена конфронтация между Община Казанлък и медиите”.

“Ако визирате моите думи на последната сесия на Общински съвет-Казанлък, те са насочени единствено към определени предавания и журналисти в електронна медия, чиято работа наблюдавам достатъчно дълго време, за да направя заключения, които почиват на факти.”, пише в писмото си обществения посредник казанлъшкият кмет.

На последното заседание на местния парламент в града преди две седмици , кметът на Казанлък открито назова две имена на журналисти от казанлъшка телевизия,  които по думите му, „неточно и необективно отразявали действията на общината и  отразявали само негативните й страни от нейната работа” .