Община Казанлък награди двама млади художници в конкурса на името на Дечко Узунов
Община Казанлък награди двама млади художници в конкурса на името на Дечко Узунов / Община Казанлък

Националният конкурс „Наследници на Дечко Узунов" се провежда за 8-ма поредна година в чест на патрона на Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн в Казанлък - академик Дечко Узунов. На 22 февруари 2015 г. се навършиха 116 години от рождението на големия български художник. Тази година гимназията чества и 40 години от изучаването на специалността „Дизайн".

Темата на конкурса тази година е „Сънища". Изпратени за участие са 921 творби от 64 училища и школи по рисуване от цяла България. Има изпратени творби от българското училище „Хан Аспарух" в град Сънивали, Калифорния, САЩ, и творби от Испания.

Раздадени бяха 60 награди - на кмета на община Казанлък, на Областния управител, на Художествената галерия, Ротари клуб, Инър Уийл клуб, „Кремона" и др.

Две са специалните награди от кмета на община Казанлък Галина Стоянова. Те бяха връчени от заместник-кмета на общината Петър Косев. Това са наградите за творбите на Боян Джапунов - на 8 години от НЧ „Възродена Искра 2000" с ръководител Ренина Лекова, и на Николай Николов - VI клас на ОУ „Мати Болгария" с ръководител Маргарита Димитрова.

Двете награди са осигурени със средства на Община Казанлък.