/ Община Стара Загора
Над 200 000 са движимите културни ценности, които се съхраняват в сбирките на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Находките в него от създаването му до наши дни са събрани в новото издание „Културно историческо наследство на Стара Загора“.
 
Безплатни летни занимания за деца и ученици организира Община Стара Загора (СНИМКИ)

Съставители на каталога са Петър Калчев и Марин Добрев, директор на Художествената галерия в Стара Загора, с авторски текстове участват доц. д-р Евгения Иванова, д-р Мариана Минкова и ас. Мария Камишева. Снимките са на фотографа Цветан Четъшки, редактор на изданието е Петър Драгиев, а преводач на английски е Катя Колева.
 
Богато илюстрираният албум показва артефакти от Праистория, Античност, Възраждане до наши дни. „Излизането на всяка нова книга е събитие за региона или града. Тази книга беше нужна отдавна на Стара Загора и стана факт с финансовата помощ на Община Стара Загора и Ротари  клуб“, каза при представянето Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора.
 
Директорът на Художествената галерия проф. Марин Добрев припомни, че подобно, издание е имало през 1999 г., но отдавна е изчерпано. „Желанието ни беше да покажем  всички онези творби, които хората възприемат като културно наследство“, обясни проф. Добрев. Той разказа за създаването на галерията и ролята на именития старозагорски художник Антон Митов, за да я има.
 
Слушат гласа на младите хора в Стара Загора

В новото издание са показани 50 произведения, които маркират различни периоди- от иконописта през 17-ти век  до наши дни. Има картини на колоси в живописта като Антон Митов, Атанас Михов, Иван Мърквичка ( портретът на Христина Морфова), Васил Маринов, Владимир Димитров – Майстора, Димитър Гюдженов, Никола Кожухаров и др., както и най-нови произведения от участниците в квадриналето „Митовете и легендите на моя народ“.
 
„Имаме едно прекрасно издание, което с гордост можем да показваме на гостите на града“, обобщи Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.Нейчо Нейчев, президент на Ротари клуб Стара Загора посочи, че изданието ще остави добра следа в нашия град.