Новият Младежки общински съвет на Стара Загора положи клетва
Новият Младежки общински съвет на Стара Загора положи клетва / община Стара Загора

В зала „П.Р.Славейков" се състоя тържествена сесия на 20-ия Младежки общински съвет. Ръководството на Млада Загора поднесе цветя пред барелефа на първия кмет на Стара Загора след Освобождението П. Р. Славейков. Малко преди това, водачите на петте комисии на МОС, заедно с председателя му Наско Насков и кметът на Млада Загора Иван Желев, проведоха първа работна среща с председателя на Общинския съвет Емил Христов и ресорния зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова.

Емил Христов връчи Правилника за дейността на ОбС на новия ръководител на Младежкия общински съвет. Христов пожела на младия си колега още по-интензивна работа, още повече инициативи и идеи, които да осъществяват заедно с Общината и местния парламент. „Това, че сте ученици, не ви спасява от критики, ако просто си стоите и не работите докато изтече мандатът ви. Нагърбили сте се с отговорността да бъдете младежки лидери - носете я достойно и отговорно. Идвайте и вземайте участие, когато е възможно, в работата на Постоянните комиси към ОбС. Радвам се, когато виждам представители на МОС на редовните ни заседания. Това показва, че вие се интересувате от случващото се в града ни", каза Емил Христов.

Ръководителите на комисиите по култура и общинска политика, по екология и превенция на здраве, по спорт и туризъм, по превенция на безопасността, престъпността и зависимостите, по благотворителност и работа с партньори поеха ангажимент да бъдат по-активни и да продължат добрата комуникация между институциите и младежите в Стара Загора.

След работната среща се проведе тържествена сесия на МОС, по време на която клетва положиха новият председател Наско Насков и кметът на Млада Загора Иван Желев. Младите хора дадоха ясна заявка да работят в името на града си и да защитават интересите на връстниците си.

„Когато преди 20 години се създаваше инициативата Младежки общински съвет, тя бе първата в България. Успоредно с това започна изграждането на младежките и детски парламенти, които също получиха широка подкрепа. Това никак не е случайно, защото младите хора усещате пулса на времето много по-лесно, много по-добре. Нашите очаквания към вас са изключително високи. Не се притеснявайте и ни търсете винаги за съвет, за подкрепа. Младежките политики са гаранция за бъдещото развитие на всички ни. По времето на вашия мандат се надявам на съвместимост и с Международния младежки център, за да се работи единно и мащабно. Бъдете инициативни, креативни и работете!", каза по време на тържествената сесия зам.-кметът Иванка Сотирова.

„Като председател на МОС ще работя в три основни направления - укрепване на организацията и нейните дейности, добиване и развитие на умения в младежката работа, които да бъдат от полза на всички членове на младежкия парламент, както и за подобряване на досегашните ни контакти с други такива подобни структури. Убеден съм, че така ще допринеса за приемственост и генерирне на нови идеи", пое ангажимент ръководителят на младежкия местен парламент по време на първото заседание от мандата си.
Личен опит и съвети към новото ръководство на Младежкия общински съвет сподели Радостин Танев, общински съветник и дългогодишен член на МОС.

„Поздравявам ви за това, което правите, не само днес, а като цяло. Щастлив съм, че това, което започнахме преди десетина година с мои колеги, днес е надградено и се развива. Виждам, че продължавате традиционните младежки инициативи като „Младите водачи реагират", подобрявате и разширявате работата си с различни сродни организации", каза на младежите Радостин Танев. „Сега имате много повече възможности и получавате пълната подкрепа и разбиране от Общината и от Общинския съвет при реализирането на инициативите и кампаниите си - възползвайте се и бъдете активни. Нека това доверие и партньорство ви мотивира още повече", допълни Танев.