/ БГНЕС
Предстои да бъде повдигнато обвинение за убийство
На 16-годишното момиче, което роди и умъртви бебето си в казанлъшкото село Средногорово, ще бъде повдигнато обвинение за извършено убийство. Тъй като извършителят на деянието е непълнолетно лице, се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до две години.

Непълнолетната майка е приета в казанлъшката болница на 5 март, с влошени кръвни показатели. Петя не дала обяснение къде е новороденото й бебе и лекарите подали сигнал в полицията.
Установено било, че раждането станало на 1 март в къща в село Средногорово.
 

бащата на умъртвеното бебе в Средногорово
БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ


Събраните до момента доказателства сочат, че родилката е умъртвила детето чрез удушаване с ръце. Мъжът, с когото живеела на семейни начала сложил бебето в найлонова торба и го занесъл в масивна постройка в землището на селото, където го оставил в неработещ хладилник.

При оглед на местопроизшествието в полиетиленова торба е открит трупа на новороденото дете и плацентата. Според съдебно-медицинското заключение, момченцето преживяло едва десет минути след появата си на бял свят, с признаци на зрялост, които предполагат животоспособност, дори и без специални условия.

Причината за смъртта е механична асфиксия – притискане на шията, най-вероятно с ръка, сочат данните от експертизата.

На 16-годишната майка ще бъде повдигнато обвинение за извършено убийство. Тъй като тя е непълнолетна, се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до две години.  

Предстоят разпити на свидетели. Назначена е и комплексна психолого-психиатрична експертиза, при която ще се установи психичното състояние на Петя преди и по време на извършване на деянието. Срокът за разследването е двумесечен.