първа копка
първа копка / Старозагорска Митрополия
Командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бриг. ген. Стоян Шопов и Старозагорският митрополит Киприан направиха първа копка за изграждане на параклис "Свети вмчк. Георги Победоносец" в района на поделението.

Военнослужещи и цивилни служители учредиха в началото на годината сдружение с нестопанска цел „Тунджанци - Решителност и чест” с благородната кауза за изграждане на параклис в памет на загиналите български воини за свободата и независимостта на Република България. Инициативата получи благословението от владиката и подкрепата от Командира на Сухопътните войски генерал - майор Михаил Попов.

"Огромна радост е за мен, че няколко месеца след назначаването на бригаден генерал Стоян Шопов започнахме да работим активно по идеята за построяването на параклис за военнослужещите в това поделение, които могат да се обръщат към Всеподателя Бога за мир и душевно спокойствие, физическата немощ да бъде отмината, а духовната сила да пребъдва във всички ни. Вие пазите нашата страна, ние пазим и съхраняваме нашата вяра. Вие сте земното войнство, ние сме небесното войнство. И тогава, когато двете войнства са заедно с ангелите и архангелите, всички ние ще бъдем Христови воини“, сподели владиката.

Архиереят връчи на бриг. ген Стоян Шопов утвърдения от Епархиийски съвет работен проект за строеж. В знак на благодарност и признателност, митрополит Киприан получи ръчно изработен сувенир, за да му напомня за деня, в който е положено началото на това благородно дело. 

На събитието присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-председателят на 44-тото Народно събрание Емил Христов, областният управител Гергана Микова, заместник-кметът Иванка Сотирова, представители на общински и държавни институции.

„Тунджанска“ механизирана бригада е горд наследник на бойната слава и традиции на 8 пехотна „Тунджанска“ дивизия, създадена с указ №88/30.12.1903 г. на княз Фердинанд. 8 пехотна „Тунджанска“ дивизия взема активно участие в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Девизът на военнослужещите от 2 механизирана бригада е "Решителност и чест".

Банковата сметка на учреденото сдружение с нестопанска цел "Тунджанци - Решителност и чест" за набиране на средства за построяване на параклиса е:
Банка: ДСК-АД
IBAN: BG41STSA93000027100667
BIC: STSABGSF
Титуляр на сметката: Сдружение "Тунджанци-Решителност и чест"