НАП няма да пипа българите в чужбина
НАП няма да пипа българите в чужбина / Dariknews.,архив

Националната агенция за приходите няма да предприема принудителни мерки за събиране на здравни вноски от българите в чужбина, съобщиха от приходното ведомство, в отговор на множество въпроси и слухове, че сънародниците ни, живеещи извън страната ще бъдат спирани на границата или имуществото им ще бъде разпродавано.

Декларациите и заявленията за освобождаване от задълженията за здравни вноски, чиито краен срок е 31 декември 2012 г. се отнасят основно за емигрантите в страни извън Европейския съюз.

Българите,които работят и живеят в държави членки на ЕС и се осигуряват за здраве в съответната държава не са длъжни да подават никакви документи до края на годината в НАП. За тези българи има специален ред, по който да удостоверят, че са се осигурявали за здраве в съюза и осигурителните им права ще бъдат запазени.

Подробна информация за освобождаването от задължението за здравни вноски е публикувана в сайта на НАП www.nap.bg. Консултации за необходимите документи и процедурата за освобождаване могат да се получат на телефон 0700 18 700 или на електронна поща infocenter@nra.bg