Над 30 души се възползваха от социални услуги в Мъглиж
Над 30 души се възползваха от социални услуги в Мъглиж / DarikNews.bg, архив

Над 30 души от община Мъглиж се възползваха от възможностите, които предостави проект "Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора".Той се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Чрез него нуждаещите се хора бяха обгрижвани от услугите домашен помощник и социален асистент.

„Първоначално в проекта беше заложено 24 души да се възползват от услугите, но за да се използват максимлано отпуснатите европейски средства с анекс към договора, добавихме още осем нуждаещи се. От услугата социален асистент се възползваха 20 души, а 14 -от домашен помощник.
Бяха обгрижени лица с трайни увреждания, самотноживеещи и пенсионери с влошено здравословно състояние, чиито близки не могат да се грижат за тях.
За услугите кандидатстваха много хора, но за съжаление това е трета фаза от проекта и средствата по програмата са изчерпани. Министерството на труда предвижда от септември месец услугите домашен помощник и социален асистент да бъдат предоставени от държавата като делегирани", обясни за Дарик зам.-кметът на община Мъглиж Делка Алексиева.

Тя изрази надежда, че в началото на есента общината ще се възползва от новите възможности като осигури сграда и назначи екип с ръководител, за да може и занапред да се предоставят тези социални услуги.