На 5 октомври посрещаме празник, премиер и магистрала
На 5 октомври посрещаме празник, премиер и магистрала / Снимка: Граждански Екоцентър
Последният новопостроен участък от магистрала “Тракия” –от с.Свобода до Стара Загора- ще бъде открит от премиера Сергей Станишев на празника на града- 5 октомври. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов в Опан.23-километровият магистрален участък все още не е завършен, призна министър Гагаузов и отново потвърди,че пътните възели между магистралата и Стара Загора ще бъдат два: южен (от Димитровград) и западен (от с.Калояновец).

Очаква се до края на септември да започне строителството на последните три участъка от автомагистрала “Тракия” между Карнобат и Стара Загора.

Строителството на трасето до Карнобат се бави,заради очакваното становище от Европейската комисия по концесионния договор за магистрала “Тракия”. Министър Гагаузов очаква европейските институции да се произнесат през септември.Веднага след това договорът и анексите към него ще бъдат подписани от правителството и българо-португалския консорциум.

Повече от 2 хиляди километра републиканска пътна мрежа ще бъдат ремонтирани през тази година. За тази цел в бюджета са предвидени 400 млн.лв. Допълнителни 200 млн.лв. ще се търсят от преизпълнението на бюджетните приходи.

В Опан министърът на регионалното развитие и благоустройството откри рехабилитиран участък на третокласния път между селата Средец и Васил Левски. След завършването на магистралата, пътната отсечка ще поеме автомобилния трафик от София към Свиленград.