Модернизират казанлъшката МБАЛ за близо 4 млн. лева
Модернизират казанлъшката МБАЛ за близо 4 млн. лева / Община Казанлък

Проектът за реконструкция и оборудване на МБАЛ "Д-р Христо Стамболски" в Казанлък е финансиран със средства от Европейския фонд за регионално развитие, от националния бюджет и от Община Казанлък по ОП „Регонално развитие".

Стойността на проекта е 3 791 817,24 лв., от които безвъзмездна финансова помощ 3 661 757,97 лв. (96,57%). От нея 85% или 3 112 494,22 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие и 15% или 594 263,69 лв. от национално съфинансиране. Собственият принос на Община Казанлък е 130 059,33 лв (3,43%).

Продължителността на проекта е 24 месеца - от 31 януари 2012 г. до 30 януари 2014 г.

Общата цел на проектното предложение е подобряване на здравния статус на жителите на община Казанлък и съседните общини, чрез повишаване качеството на предоставяните здравни услуги и осигуряването на съвременна здравна инфраструктура, отговаряща на европейските стандарти в медицинското обслужване.

Специфичните цели са доставка на модерна, високотехнологична медицинска апаратура и техника за подобряване на ранната диагностика, качеството на медицинското обслужване и достъпа до лечение на населението, осигуряване на съответствие на помещенията, в които ще бъде поставено и инсталирано новото оборудване.

Общинската болница „Д-р Христо Стамболски"е лечебно заведение с над 50-годишна история. Неин едноличен собственик е община Казанлък. Тя обслужва население от над 126 000 жители от пет общини: Казанлък, Мъглиж, Павел Баня, Гурково и Николаево, както и отдалечени населени места като Паничерево, Нова Махала, Александрово, Осетеново и други, намиращи се на над 75 км от лечебното заведение. Обемът на медицинска дейност е изключително голям, а патологията е тежка и многообразна. Социално-икономическите условия за нормално функциониране на лечебното заведение се влошават от високия процент безработица и население в риск. Част от пациентите са от малцинствени групи, социално слаби или здравно неосигурени и се приемат предимно по спешност. На територията на град Казанлък се намират големи промишлени предприятия с висока степен на травматизъм.