Никола Чалаков
Никола Чалаков / ВМРО
Младият кмет на Стара Загора Никола Чакалов се включва в листата на ВМРО-БНД за кандидат за общински съветник, съобщиха от коалицията.

Никола Чакалов е 22-рият кмет на Млада Загора (2018-2019 г.). Роден е в Стара Загора на 7 август 2001 г. Все още е ученик в 12 клас на Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ в специалността „Електронна търговия“.

Основните цели, които Никола Чакалов иска да изпълни като общински съветник са: реализиране на програма за грамотна и интелигентна раждаемост, създаване на повече възможности за спорт, озеленяване на града, прекратяване на незаконното строителство, повишаване интереса на младежите към българската история.
 
Ето и пълното становище на Никола Чакалов:
 
"Смятам, че политическият елит трябва да бъде подменен с млади и амбицирани хора точно като мен. Както знаем България е република и решенията се вземат от Парламента и по места от Общинските съвети. Ако искаш да промениш нещо в страната, трябва да станеш част от тези институции. Всяка легално учредена политическа партия се стреми да влезе във властта. Припознавам напълно идеите на ВМРО като свои. Заставам зад патриотичните й каузи, защото аз успях да събудя моето национално самосъзнание още на 13-14 години. Горд съм със своите предци, с българската история, патриот съм и националист. ВМРО е велика организация още от миналото.

Основното, за което ще се боря е да се реализира програмата за грамотна и интелигентна раждаемост. Идеята е младите семейства да бъдат финансирани еднократно при раждане на дете с 1500 лева. Така ще бъдат мотивирани да останат в Стара Загора и в България и няма да се превръщат в икономически имигранти.

Аз съм млад човек и познавам проблемите на младите хора.  Ще бъда техен представител в Общинския съвет. Забелязал съм, че много от моите връстници не познават българската история и своите корени. Поради тази причина те мечтаят да напуснат България. Това за мен е недопустим мироглед. Ще се стремя да променя това отношение към страната ни. Искам да отправя послание към младите хора, че България е една красива страна и нейното настояще и бъдеще са в нашите ръце.  

А като бивш спортист, който е тренирал 8 години футбол, аз смятам, че трябва да се увеличават възможностите за спортуване на децата. Те да бъдат поощрявани да тренират. Въпреки че вече има площадки в града, необходимо е да се помисли за изграждането на още спортни съоръжения.

Против съм прекаленото застрояване на града. Трябва да се съсредоточим върху поддържането на зеленината и опазването на околната среда.

Гетата и престъпността са основните проблеми не само на Стара Загора, а и на цялата страна. Като общински съветник ще се боря срещу незаконното строителство и обособяването на гета. Трябва да отстояваме върховенството на Закона. ВМРО има Концепция за интеграция на циганите, в която има пакет от механизми за справяне с тази маргинализирана група.

Опитът ми като Млад кмет на Стара Загора допринесе много за моето личностно развитие. Успях да науча и някои тънкости на дипломацията. Смятах върху стената под моста пред библиотека „Захарий Княжески“ да бъдат изрисувани портретите на Иван Гарванов, Кольо Ганчев и Васил Левски.След среща с представители на Община Стара Загора, Областната управа и художникът, който ще рисува графитите, взехме решение образите да бъдат претворявани на фасадите на старозагорски училища и детски градини. Примерно – Райна Княгиня ще бъде изрисувана върху Професионалната гимназия по облекло и хранене, която носи нейното име. Скоро идеята ще бъде осъществена, а като съветник ще продължа да работя за нея. Графитите са модерни, впечатляват младите хора.

Един патриотичен графит ще провокира интереса им, ще се замислят, ще потърсят информация за човека, който е нарисуван. Така може да „запалим“ искрата на патриотизма и интереса на моите връстници към българското героично минало.


Мечтая за България, пълна с млади и амбицирани хора, коитода променят родината към по-добро. Бих желал да се боря за зелена Стара Загора без цигански гета.

Чувал съм, че политиката е мръсна игра, но съм решил да се впусна в нея чист и да остана такъв. "