Младежи се подредиха като розов цвят на площад „Севтополис в Казанлък
Младежи се подредиха като розов цвят на площад „Севтополис в Казанлък / Община Казанлък

Българска роза, сътворена от десетки млади хора, разцъфна днес на централния площад „Севтополис" в Казанлък, за да напомни за пореден път, че царицата на цветята е един от най-ярките и красиви национални символи. Идеята е на младежите от СНЦ „Зелена светлина" в Казанлък и от сдружението „Духът на Европа" от белгийския град Стеенокерцел, които реализират съвместен проект. Десетки казанлъчани с червени, розови и зелени листове в ръка се подредиха в контурите на роза, предварително очертани на площада. Флашмобът бе запечатан от фотоапарати и камери, а видеоматериалът ще бъде разпространен от организаторите в интернет.

Във флашмоба активно се включи и кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Тя приветства и подкрепи инициативата на младите хора не само поради факта, че по този нетрадицонен и много ефектен начин те акцентират върху символа на Казанлък - розата, който ще бъде видян от хиляди граждани на Европа чрез интернет. С тази инициатива младите хора се включиха в кампанията „В името на розата", която Община Казанлък инициира. Каузата на тази кампания е да бъде изваден Музеят на розата от приземните помещения, в които се намира, и да бъде изграден подобаващ съвременен Музей на розата.

От създаването на Музея на розата в Казанлък през 1967 г. досега уникални експонати като съдове, конкуми, каси за съхраняване на скъпоценния продукт; прибори за отделяне на розовото масло от розовата вода; шаблони на розотърговски фирми; оригинални снимки на розотърговски фамилии и др., представяйки историята на българското розопроизводство от Възраждането до края на XX век, са разположени в мрачно и влажно приземно помещение. При това, са изложени едва 8% от всички експонати, тъй като за останалите няма място.

От тази ситуация следва и парадоксът, че въпреки интереса на хиляди чуждестранни и български туристи да посетят музея, туроператорите все по-често избягват да го включват в програмите си, тъй като се чувстват неудобно от вида на мястото, в което е настанен символът на страната.

Днешният флашмоб ще бъде последван от една изложба на учениците от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов" в Казанлък. Младите художници подготвят творби, свързани с красивия национален символ, които ще подредят в Народното събрание на 30 май, във времето, когато в Долината цъфти казанлъшката маслодайна роза, а Фестивалът на розата в Казанлък е изпълнен с празнични събития.