митрополит Киприан
митрополит Киприан / Старозагорска митрополия
Старозагорският митрополит Киприан няма да дирижира Коледния концерт на Държавна опера на 19 декември. Причината е, че по време на подготовката на музикалното събитие, служител на операта си е позволил непристоен коментар, който е получил публичност.

Не бих си позволил да бъда „парашутист“ по думите на г-н Ювчица и да извърша „шоуменица в Църквата“ по думите на г-н Ювчица...
Човешката злонамереност няма да победи нашите взаимоотношения в благоразсъдливост, добронамереност“, е записано в писмо на митрополит Киприан до директора на операта Огнян Драганов. 

Концертът ще бъде под палката на младия и талантлив диригент Виктор Крумов. В програмата няма да има промени. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще благослови участниците и присъстващите в залата и ще прочете своето Рождественско послание.

В навечерието на най-светлия християнски празник Рождество Христово се обръщам към Вас с респект и най-искрена благодарност за проявените в годините топла съпричастност и подкрепа към екипа и дейността на Държавна опера-Стара Загора.  За всички нас, които сме обединени от каузата Старозагорската опера и балет да се утвърждава и развива като водещ  творчески и духовен център, Вашето положително отношение има огромно значение. В тази връзка се обръщам към Вас с ясната и категорична позиция, че съставът на Държавна опера-Стара Загора се разграничава от неофициалния личен коментар на оркестранта  Фьодор Ювчица в социалните мрежи. Считам, че подобно изявление е непристойно и недопустимо и е в конфликт с цялостната концептуална и репертоарна политика на ръководения от мен театър“. Това се казва в  писмо до Митрополията от директора на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов.

Екипът на операта изразява своето дълбоко съжаление от неприятното стечение на обстоятелства и заявява, че ще положи всички усилия да затвърди сътрудничеството със Старозагорската Света Митрополия