Митрополит Киприан отбеляза своя имен ден
Митрополит Киприан отбеляза своя имен ден / Старозагорска митрополия
 На 31 август, когато Православната църква отбелязва паметта на Св. свещеномъченик Киприан, епископ Картагенски, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отбеляза своя имен ден.

За празника в Стара Загора пристигнаха Техни Високопреосвещенства Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Пловдивският митрополит Николай, Техни Преосвещенства Белоградчишкият епископ Поликарп /викарен епископ на Софийски митрополия/, Величкият епископ Сионий, Знеполският епископ Арсений, Константинийският епископ Яков, представителят на Московския патриарх у нас архим. Вассиан Змеев, ик. Нелуцо Опра от Румънската църква, представители на Украинската църква, архим. Никанор Мишков, архиерейските наместници в Старозагорска епархия, свещеници и други.

Митрополит Киприан отбеляза своя имен ден
Старозагорска митрополия


В Катедралния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ заедно те отстлужиха Божествена св. Литургия. С изпълнения се включи и хора към църквата с диригент Мария Колева.
 
„В деня на моя духовен покровител, аз отново искам да благодаря на Всеподателя Бога за милостта му, проявена така изобилно към мен, както и за промисъла Му да бъда под покрова на и молитвеното застъпничество на св. Киприан Картагенски. Бог устрои да бъда последното чедо на блаженопочиналия митрополит Панкратий, последния, когото той въведе в православната вяра. Това е милост Божия, изживяване, което ми дава търпение. Неговите уроци ме научиха, че човекът е човек, когато е събрат и съработник на Бога и, че мисията ни на тази земя е да спасяваме човешките души. Той ме научи, че православието не е религия, а начин на живот.

Митрополит Киприан отбеляза своя имен ден
Старозагорска митрополия


Благодарност дължа и на моите обични събратя архиереи, които също с братска съпричастност ме подкрепят в пътя ми на Христовата нива. Всесърдечно благодаря на всички духовници от Богохранимата ни епархия за сърцатото изпълнение на енорийските дела и послушанието, което проявяват към св. Църква. Не мога да не спомена и удовлетворението си от съвместните дейности на св. Старозагорска митрополия с представителите на общинските и държавни власти. Вярвам, че и занапред положителните резултати от обединените ни усилия ще се множат за Слава Божия и за добруването на прекрасната ни Родина Майка България. Благодаря Ви, скъпи в Господа братя и сестри, които със своето молитвено участие в днешната божествена служба почетохте паметта на св. Свещеномъченик Киприан Картагенски и за пореден път заедно измолихме от Бога здраве и благоденствие за народа ни, за всички страдащи човешки души“, каза в словото си митрополит Киприан.

Митрополит Киприан отбеляза своя имен ден
Старозагорска митрополия


За особени заслуги към БПЦ-БП, респективно към Старозагоска епархия, с орден „Св. ап. Карп“ I-ва степен бяха отличени: зам.-председателят на НС Емил Христов, областният управител Гергана Микова и началникът на Старозагорския затвор комисар Иван Карушков.

За особени заслуги към БПЦ-БП, респективно към Старозагорска епархия, с орден „Св. Игнатий Старозагорски“ I-ва степен бяха отличени: началникът на отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ-БП свещеноиконом Николай Георгиев и началникът на Културно-просветния отдел при Старозагорска митрополия свещеноиконом Йордан Карагеоргиев.

Митрополит Киприан отбеляза своя имен ден
Старозагорска митрополия


Пловдивският митрополит Николай прочете поздравителния адрес от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и членовете на Св. Синод, които пожелават на владиката здраве, сила и бодрост на духа.

Всички гости се поклониха пред Чудотворните икони на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ и Пресвета Богородица „Касперовска“, които пристигнаха вчера и остават в Старозагорска епархия до пети октомври.