Миряни пишат писмо на Галактион, искат си свещениците обратно в църквите
Миряни пишат писмо на Галактион, искат си свещениците обратно в църквите / DarikNews.bg, архив

Какви са мотивите за ротацията на свещеници в старозагорските храмове, направена от Галактион в края на миналата година, настояват да разберат миряни от старозагорска епархия.

„Това смути много от миряните и създаде ред неудобства", твърдят хората. Те са потърсили среща с владиката, но въпреки многобройните им опити, до настоящия момент така и не са успели да разговарят с него.

Затова и миряните са написали отворено писмо до митрополита, в което излагат своите съображения и отправят молба към него да върне свещениците в храмовете, в които служеха. Писмото бе подкрепено от множество миряни от старозагорска епархия. Заедно с отвореното писмо (подписка), те направиха и обръщение към владиката.

Събирането на подписи продължава.

Публикуваме пълното съдържание на писмото без редакционна намеса.

Обръщаме се към Вас като към баща на нашата епархия. Баща, който с любов ще помилва своите чада и ще чуе техните молби.
Обезпокоени сме от новината за преместването на нашите духовници от едни храмове, в които са служили до момента- в други. Това преместване ще окаже влияние върху нашия духовен живот и бихме желали да разберем какви са мотивите за него.

Децата ще бъдат лишени от възможността да посещават неделни училища, които посещават до този момент. Миряните ще бъдат принудени да сменят храма, за да последват своя духовник.

Мнозина от възрастните миряни, които не могат да си позволят да сменят храма поради разстоянията в града, ще бъдат принудени да сменят своя духовник или още по-лошо-да напуснат лоното на Църквата.
Всичко това ще доведе до разрушаването на единството на енорийската общност, до нарушаването на мира и спокойствието в душите на свещениците, в душите на миряните.
Църквата е Богочовешки организъм, съставен от миряни, свещеници, архиереи и самият Господ Иисус Христос, и считаме, че това единство не бива да бъде разрушавано. Нашите духовници са като лекари-познават нашите болки и знаят какъв лек да ни препоръчат, за да спасим душите си!

Затова не можем да останем безучастни и да не реагираме. Обръщаме се към Вас с молба да отмените заповедите за преместване на духовниците и вярваме, че ще се съобразите с нашето желание в името на единството и целокупността на Едната Свята и Съборна Апостолска Църква!