Мария Динева
Мария Динева / община Стара Загора
С новоизбраните общински съветници се надявам да вървим напред, без конфронтации, за да реализираме онова, което обещахме през изминалия месец. Въпреки разнородния състав на местния парламент смятам, че ще бъда негов обединител.
 
Това каза новоизбраният председател на Общинския съвет в Стара Загора, мандат 2019-2023 година Мария Динева. По думите й е необходима промяна в работата на общинските съветници и затова тя се ангажира да възстанови дейността на Председателския съвет, който през последните две години не бе свикван.

Според Динева действащият Правилник за работата на Общинския съвет е добър и не се нуждае от промяна. През изминалите четири години проблем създаде начина, по който беше прилаган и смятам, че ще направя всичко, което е необходимо, за да може местния парламент да работи ефективно, допълни новоизбраният му председател.
 
Мария Динева от Местна коалиция ЗНС бе избрана след таен вот от заседателите. От гласувалите 49 общински съветници, против бяха 6, а 43 „за”. Динева беше и единствената кандидатура за отговорния пост, след като най-голямата група в залата ГЕРБ, не излезе със свое предложение.
 
„За нас водещото е какво ни казват нашите съграждани. Това, което разчетохме като група и това, което е посланието към всички нас е, че това ще бъде Общинския съвет на надграждането, на консенсуса в името на Стара Загора,  а не на една или друга политическа партия. Ще пожелая на всички да загърбим политическите страсти и емоциите и ще напомня, че ние имаме голяма отговорност пред старозагорци и нека в края на нашия мандат посочим, че сме били водени от единението в името на нашия любим град.
 
Ето защо, нашата група няма да излъчи номинация за председател на Общинския съвет, а ще подкрепим наши партньори в управлението. Смятаме, че Стара Загора трябва да бъде добрия пример за всички останали общини в страната, за това как може да намираме темите, които да ни обединяват”, мотивира се общинският съветник от ГЕРБ Николай Диков.
 
На първото си заседание местния парламент избра и двама заместници на Мария Динева. Това са Таньо Брайков от ГЕРБ и проф. Иван Върляков от БСП.
 
Следващата сесия е на 14 ноември.