/ Болница
Хипертонични кризи и инфаркти регистрират спешните лекари през празничните дни
Близо 200 възрастни пациенти и десетки деца са преминали през 4-те почивни дни около Великден през денонощния Спешен кабинет на Болница „Тракия“ Парк в Стара Загора.

260 души са потърсили спешна медицинска помощ през празниците

Най-честите причини, довели пациентите в болницата, са хипертонични кризи, нестабилни стенокардии, световъртежи и алергии, посочи главната сестра на Спешно приемно отделение Анна Колева.

Забелязва се ръст на пациентите с диагностицирано предсърдно мъждене - това е една от най-рисковите сърдечни аритмии. „Тези пациенти бяха с учестен пулс и бяха консултирани от дежурния кардиолог на болницата. Според състоянието им бяха насочени за хоспитализация или за домашно лечение.

Не мина нито един празничен ден без инфаркт, имахме и няколко пациенти с инсулти“, посочи още ст.м.с. Колева. Значителен е бил и броят на пациентите със стомашни неразположения и болки в областта на корема по различни причини.

Три деца, ухапани от животни в старозагорския зоопарк, също по време на великденските празници, са били обслужени амбулаторно в Спешния кабинет на Болница „Тракия“.

Едното от децата - момче на около 7 години, е било ухапано от маймунка, а две тийнейджърки на 15 и 17 години са били ухапани от пони. Децата са нарушили правилата на безопасност, като са хранели животните с ръка през загражденията.

Отървали са се с леки наранявания, охлузвания по ръцете и следи от зъбите на животните по пръстите. Лекарите са промили нараняванията с йодасепт, поставили са им ваксини срещу тетанус и са ги превързали с предписание за домашно лечение. Бащата на едно от децата е изразил съжаление пред медиците, че е позволил на детето си да храни животното директно с ръка.

Директорът на зоопарка, д-р Радослав Михайлов, също посочи, че навсякъде в зоопарка са поставени големи предупредителни табели посетителите да не хранят животните, но въпреки предупрежденията нарушители не липсват.

Една жена е потърсила лекарска помощ заради ухапване от кърлеж. „Сезонът на кърлежите тепърва започва и хората трябва да внимават много, когато се разхождат из природата и особено когато сядат по тревата“, посочи ст.м.с. Анна Колева.

В никакъв случай при ухапване не трябва да се опитват сами да извадят кърлежа, защото рискуват да скъсат тялото му и да предизвикат усложнения. През предстоящите празнични дни за Гергьовден Спешният кабинет на Болница „Тракия“ Парк също ще работи денонощно. Телефонът за директна връзка с кабинета е 042/987-779.

Лекарите от спешния кабинет НЕ извършват визити по домовете с линейка, това е приоритет на колегите от Центъра за спешна медицинска помощ на тел. 112, припомня д-р Ваньо Петров, началник на Спешно приемно отделение в Болница „Тракия“.

По време на празничните дни на разположение ще бъдат лекари специалисти от всички отделения, които се повикват при необходимост.