Свети Валентин
Свети Валентин / iStock/Getty Images
Послания за любовта и виното, забавни игри и блиц викторина, лотарийни билети с печалби са само част от проявите в Деня на любовта и виното, които ще зарадват старозагорци.

От 12:00 до 13:30 часа на пешеходната зона членовете на МОС, Детския съвет и ММЦ организират кампания под мотото „Любовта е приказен сън“. Тя е и част от националната антиспин акция „Моето здраве е мое право“.

Всеки желаещ може да изследва своя ХИВ статус в мобилен кабинет по време на проявата. Ще има и блиц анкета за заблудите и митовете свързани с ХИВ/СПИН.

Любовта, сексуалното и репродуктивно здраве, толерантността, информираността, диалога между хората, са част от основните акценти на проявата.

В инициативата „Нарисувай любовта“ всеки може да нарисува част от две платна посветени на  любовта и безопасно сексуално поведение. В специално изработено сърце желаещите могат да си направят снимка.  

Датата 14 февруари започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. През XIV век на този ден започват да се разменят любовни послания под формата на валентинки.

Историята разказва, че името на празника идва от християнски мъченици на име Валентин. В ранните списъци на светците фигурират поне трима светци и мъченици с името Валентин, чествани на 14 февруари.Денят на Свети Валентин обаче най-често се свързва с римския свещеник Валентин, обезглавен на 14 февруари 269 г. Официално празникът се чества от 496 г., когато папа Геласий Първи обявява мъченика за светец, а датата 14 февруари за ден за почитането му.