Конфликтно кръстовище става кръгово до два месеца
Конфликтно кръстовище става кръгово до два месеца / DarikNews.bg, архив

Кръгова организация на движението ще бъде създадена до два месеца на кръстовището на улиците „Августа Траяна" и „Хан Аспарух". Градинката и заведението, които са там, ще бъдат запазени, увери зам.-кметът Йордан Николов. Идеята за кръговото е на кмета Живко Тодоров, получила е подкрепата от членовете на общинската комисия по безопасност на движението и очаква одобрение от Пътна полиция.

Предстои ремонт на ул."Бр.Жекови" в участъка от бул."П.Евтимий", в посока изток. По предложение на кмета Тодоров в началото на следващата година ще бъде направено допълнително платно на кръстовището на бул."П.Евтимий" за завоя на дясно по ул. „Хр. Ботев". Оказва се, че това е най-натовареното кръстовище в пикови часове, коментира зам.-кметът. Той информира още, че улица "Братя Жекови", която дълги години беше затворена с мантинела, вече е отворена за движение към бул. "Патриарх Евтимий". Включването в движението по булеварда ще става със задължителен десен завой, а посоката на движение е указана с вертикална сигнализация.

Продължава работата по плана за организация на движението в разширения център с въвеждането на голям брой еднопосочни улици, като ефективна мярка за решаване на проблема с паркирането и частично разтоварване на трафика по кръстовищата от първостепенната пътна мрежа. Изчаква се завършването на водния проект и асфалтирането на ул. „Св.Кн.Борис", за да завършим работата по плана, обясни още Николов. До края на седмицата ще бъде поставена светофарна уредба тип „бягащ пешеходец" на кръстовището на улиците „Д. Стаев" и „Милин камък".

2190 са монтираните до момента антипаркинг колчета в града, изградени са шест уширения на активната лента за движение за обособяване на спирки на масовия градски транспорт, положена е над 5 хил. кв. м. хоризонтална маркировка, както и 66 700 кв. м. асфалтови кръпки, отчете Николов, който е председател на Комисията по безопасност на движението. Тя е провела 15 заседания и е разгледала над 250 сигнала и предложения на граждани.
.