/ netinfo
За първи път от 20 години насам, делегация на Община Казанлък ще уважи Празника на розата в японския град Фукуяма. Официалната делегация на Казанлък е тричленна и в нея са включени  председателят на Общинския съвет Николай Златанов, налник кабинет на кмета Сребра Касева и кметът на село Ръжена Апостол Терзиев.

Те пътуват за Япония на 17-ти май, четвъртък. Програмата на визитата им влючва среща с кмета на японския град Фукуяма Наоки Едахиро и неговата администрация, както и участие в тамошния  Празника на розата. В празничното шествие там ще се включи и казанлъшката Царица Роза от 2017 година Цветелина Илиева.Тя е в Япония на поредно посещение от 10-ти май.

Тазгодишната визита в японския  град  на розите, както се счиат Фукуяма, е договорено миналата година, по време на посещение на делегация от Фукуяма в казанлъшкия празник на розата.

Първите контакти с японския град и първата официална визита на делегация от Казанлък и участие в Празника на розата, са направени  преди 20 години от кмета на Казанллк тогава Иван Гороломов. По време на това гостуване е подписан и Ммеморандум за сътрудничество между двата града.  

Само още веднъж казанлъшка общинска делегация гостува в японския град на розите, където има създаден специален парк с български рози, дарени от покойната казанлъчанка Димитрина Йонкова. Във Фукуяма през септември 2012 година са кметът на Казанлък Галина Стоянова и заместник-кметът Лили Цонкова.

Визитата им тогава е по покана на Асоцияцията „Фукуяма –България“, където преподписват и Меморандум за сътрудничество. Този документ дава  възможност за разгръщане на съвместни инициативи и разширяване на сътрудничеството.

По време на тазгодишното посещение във Фукуяма не се очаква подписване на подобен род документи.