/ netinfo
Как да се изплащат и отчитат транспортните разходи на педагогическия персонал, трябва ли да бъдат облагани с данък  и дължат ли се за тях осигурителни вноски, са въпросите, които зададе депутатът Донка Симеонова на министъра на образованието Красимир Вълчев.

През последните месеци има  притеснение и напрежение сред директори, учители, счетоводители,  представители на синдикати, не само от област Стара Загора, а и в страната.

Според педагозите, в някои училища транспортните разходи са включени в заплатите и се удържат данък и социални осигуровки, в други приемат, че се дължат само осигурителни вноски. Има училища, които транспортните разходи не са изплащани вече трети месец, защото се чака  решение дали ще се удържат.

„Педагогическите специалисти заплащат транспортните си разноски, като отделят лични средства от работната си заплата, върху която вече са начислени и внесени съответни данъци и осигурителни вноски, както от служителя, така и от неговия работодател”, подчерта Симеонова.

Министерството на образованието  вече е направило запитване към НОИ, търсейки законова възможност да не се заплащат осигурителни вноски върху изплатените средства за транспортни разходи, така отговори министър Красимир Вълчев на депутатския въпрос.

Публикуваният наскоро проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №1 е целял гарантиране качеството на учебния процес чрез разширяване на възможностите за подбор на персонал с нужната квалификация., т.е заплащане на транспортните разходи на всички пътуващи учители.

На днешния парламентарен контрол стана ясно, че заетите в образованието настояват „да не се поставят колегите им - пътуващите педагогически кадри, в неравностойно положение спрямо останалите, а ако сумите за възстановяването на транспортните разходи се облагат допълнително, това ще доведе до неоправдано намаляване на реалните заплати на педагогическите специалисти и значително ощетяване на бюджетите на образователните  институции в цялата страна, както и на общинските бюджети”, каза народният представител Донка Симеонова, член на Комисията по образованието и науката в 44-ия Парламент.

Симеонова завърши, като подчерта, че учителите очакват от министъра да  защити интереса им.