Изложба разказва историята на футбола в Казанлък
Изложба разказва историята на футбола в Казанлък / netinfo

Първата по рода си изложба, която разказва за историята на футбола в Казанлък бе открита днес следобед в една от залите на ЛХМ „Чудомир" в града. Неин автор е журналистът и създател на първата писана история на футбола в Казанлък Георги Стоянов. Книгата излезе през март тази година.


Експозицията съдържа общо 63 фотоса, заснети в периода 1902-2015 година и на практика показва лица и документира събития , превърнали играта с коженото кълбо в много повече от емоция за казанлъчани и почитателите на футбола .
Купи, екипи на отбори от Казанлък назад във времето, флагчета, значки и други артикули, както на местните отбори, така и на отбори, техни съперници, показва още изложбата.
Сред най-интересните експонати са: тениските от мача с „Марек" на капитана Кральо Орозов и вратаря Злати Минчев, ръкавиците на Кольо Петков и златен медал от първенството за юноши през 1992 година.


Показаните експонати са дарения, направени на Георги Стоянов от различни футболисти, други са репродукции, направени от журналиста на предоставени фотоси от лични архиви, някоиот показаните предмети са собственост на отделни футболисти, на футболни клубове и фенове.
Експозицията ще може да бъде разгледана до 5-ти юли.


Амбицията на автора на изложбата е, за експонатите да се намери място в някой от културните институти на Казанлък или на градския стадион „Севтополис" и тя да се превърне в една от казанлъшките атракции, които да привличат туристи.
Освен в Казанлък, изложбата ще гостува и в Павел баня.