Италианският баритон Паоло Руджеро за първи път на сцената на Старозагорската опера
Италианският баритон Паоло Руджеро за първи път на сцената на Старозагорската опера / Държавна опера Стара Загора

След блестящия и незабравим старт на своя нов творчески сезон със спектакъла на операта „Травиата" /на 30 септември/, Старозагорската опера ще предложи на почитателите на оперното изкуство още едно неповторимо преживяване - операта „Тоска" от Пучини ще бъде представена на 7 октомври, от 19.00 часа на сцената Операта.

Ръководството на театъра залага отново на звезден солистичен състав в трите главни роли - за първи път на старозагорска сцена гостува световно признатия италиански баритон Паоло Руджеро - в ролята на барон Скарпия. В ролята на Флория Тоска зрителите ще могат да аплодират великолепното сопрано Таня Иванова, а в ролята на Марио Каварадоси ще гостува един от най-добрите млади български тенори Петър Костов - солист на Русенската опера. На диригентския пулт ще застане главният диригент на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Кринчев. Участват още Александър Марулев /в ролята на Анджелоти/, Ивайло Йовчев /Сполета/, Евгений Арабаджиев /Клисарят/, Любомир Петков, Богомил Русенов и др., вокална формация към ДЮСОБ" Маргаритки" с ръководител Зорница Желязкова, представители на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур", оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на хора Младен Станев. Сценичната адаптация е на режисьора Огнян Драганов и на художника Тодор Демеров.

Италианският баритон ПАОЛО РУДЖЕРО е познат на българската публика от гостуванията си в София и Плевен. В Софийската опера баритонът дебютира в ролята на Макбет в премиерния спектакъл на едноименната опера от Джузепе Верди през 2003 година. В България се връща отново почти десет години по-късно - през 2012 година гостува в Плевен в ролята на Марсел от операта „Бохеми" на Пучини. На 7 октомври на сцената на Старозагорската опера Паоло Руджеро ще изпълни една от коронните си роли на Барон Скарпия („Тоска"), донесла му триумфални успехи в Италия и на редица престижни европейски оперни сцени.