/ Снимка: Дарик, архив
Искането е на Специализираната прокуратура
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане обвиняемият за престъпление против Републиката и за хулиганство на публично място, извършено с изключителен цинизъм и дързост - Михаил Михайлов от Стара Загора, да бъде настанен за изследване в психиатрична клиника.

На 22 декември, на основание на чл. 70 от НПК, Апелативният специализиран наказателен съд остави без разглеждане мярката за неотклонение на Михайлов, докато не бъде решен въпросът с вменяемостта на лицето.

Михайлов е привлечен към наказателна отговорност (за престъпления по чл. 108, ал 2 и чл. 325, ал.2 от НК) за това, че на 7 септември 2020 г в Стара Загора, уринирал върху знамето на Република България, заснел деянието си на видео и същия ден го публикувал в интернет пространството.

На 1 ноември в социалните мрежи се появи нов видеоклип със същото съдържание, този път недалеч от оградата на специализираното правосъдие на ул. „Черковна“ 90 в столицата. За същото престъпление, извършено на 29 май 2018 г. пред сградата на Съдебната палата в София той бе осъден (на 18 юли 2019 г.) от Специализирания наказателен съд на 1 година и 10 месеца лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок.

Предстои Специализираният наказателен съд да се произнесе по искането на първоинстанционната прокуратура за установяване психиатричното състояние на обвиняемия.