/ община Стара Загора
Възпитаничката на ГПЧЕ "Ромен Ролан" Виктория Кабаиванова донесе бронзов медал за България от най-голямото световно ученическо състезание по информационни технологии. 
 
Дванадесетокласничката се класира трета в категория категория MS Excel на световния онлайн шампионат за Microsoft Office Specialist (MOS) за 2021 г.
 
В деветнадесетото издание на състезанието участваха повече от 200 000 състезатели от 108 държави. Ученици и студенти на възраст от 13 до 22 години се състезаваха с връстници, за да докажат уменията си в Microsoft Word, Excel и PowerPoint и завършиха с най-популярното състезание за технологични умения в Microsoft Office – и единственото, одобрено от Microsoft от създаването му през 2002 г.

Бъдещи Ай Ти специалисти и математици в Стара Загора ще учат в обновена сграда

Регионални състезания се проведоха по целия свят и 160 финалисти от 33 държави се класираха за финалния кръг на състезанието, проведен виртуално.
 
В категория Microsoft Excel® (приложения на Microsoft 365 и Office 2019) първото място грабна  Ами Наказоно от Япония, втори е Хоакин Саул Ривера от Перу, а на трето място се класира старозагорката Виктория Желязкова Кабаиванова.
 
В заключителния кръг състезателите участваха в демонстрация на умения от две части. Първата  беше 30-минутен изпит, а втората усъвършенстван тричасов изследователски проект, в който учениците изследват дадена тема, формулират мнение и представят своите заключения и изследвания в актив, подходящ за приложението на конкурса (доклад на Word, работна тетрадка на Excel или презентация на PowerPoint).
 
Microsoft Office Specialist е единственият официален признат от Microsoft сертификат за Microsoft Office в световен мащаб и служи като мощен инструмент за оценка уменията на учениците и подготовката им за прилагане на знанията им в реалния свят.
Следващата година Световното първенство за специалисти по Microsoft Office 2022 в Disney's Grand Californian Hotel  ще се проведеот 24 до 27 юли  в Анахайм, Калифорния.
 
община Стара Загора