/ ПГКНМА
Най-младото старозагорско училище Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански“, посреща 15 септември в обновена сграда.

Бъдещите Ай Ти специалисти и математици са 105, разпределени в четири паралелки. За първи път прага на гимназията прекрачват 54 осмокласници, шестима от тях извън Стара Загора.

Патронът проф. Минко Балкански е залог за голям успех, посочи зам.-кметът Иванка Сотирова и припомни, че от тази учебна година гимназията е обявена за иновативно училище, а приемът на учениците ги класира на трето място по успех в Стара Загора.

Старозагорска гимназия е победител в конкурса „Глобално училище“

„Сигурна съм, че занапред интересът ще става все по-голям. Надявам се училището да се превърне в национално. На добър час!“, пожела зам.-кметът на учители, ученици и родители.

Сред официалните лица, които присъстваха на отриването на новата учебна година, бяха Посланикът на Франция у нас Н. Пр. г-жа Флоранс Робин, патронът на гимназията проф. Минко Балкански и златният учител на България Теодосий Теодосиев.

Водосвет отслужи Старозагорският митрополит Киприан, който припомни, че талантът е дар от Бога.

„Учението е спасение, вслушвайте се във вашите преподаватели, имайте пример с вашия патрон. Честит празник на всички и честито ново училище на Стара Загора“, каза владиката.

Професор Минко Балкански също се обърна към учениците и техните преподаватели и призова заедно да създадат дух, а училището да стане за пример и да привлича най-добрите таланти в България. „Желая ви успех във вашите усилия“, пожела именитият професор.

От векове, българинът влиза в училището като в църква, припомни златният учител по физика Теодосий Теодосиев.Той пожела на добър час на учениците, а според него „светът, в който живеем става все по-конкурентен. Ще оцелеят само онези народи, които произвеждат най-висококачествените и образовани хора“.

ПГ по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ е създадена миналата година.В училището се подготвят специалисти за най-иновативните, перспективни и търсени професии, съобразно специален учебен план, допълнителни обучения, възможности за стаж, международни проекти, както и менторски програми с практическа насоченост.