/ община Габрово
Той е за първия кабинет по физика в Габрово, създаден преди век и половина
30-минутен филм за първия училищен кабинет по физика, уреден в Габровската гимназия преди Освобождението, подготвя Националният музей на образованието.

Музейният екип е избрал интригуващото заглавие „Експериментът 1872“. Новаторският проект на Иван Гюзелев и неговите колеги Райчо Каролев и Петър Генчев да въведат нагледното обучение по физика в първата пълна гимназия по българските земи бил повече от успешен.

Главният герой в кабинета по физика е „златният учител“ на България Теодосий Теодосиев, който обяснява приложението на уредите и прави различни физични експерименти с тях. А годината „1872“  съвсем не е документална, а реална, защото доста уреди от първия физичен кабинет работят след 150 години.

Продукцията се реализира по проект „Физика в музея с Нютон и Тео“, финансиран от Министерството на културата - конкурсна сесия на тема „Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии“, декември 2020 г.

Днес Националният музей на образованието съхранява богата и ценна колекция с над 300 добре запазени физични уреда и апарата. Някои тях са в постоянната експозиция, други във възстановката на кабинета по природни науки, а голяма част се пази във фонда.
 
община Габрово