/ / iStock/Getty Images
Часовник с метална касичка за спестяване на пари показва Регионалният исторически музей. Експонатът, дарен през декември 2019 година, има над 80-годишна история, свързан е с габровската пестеливост и е обявен за музейна културна ценност за януари.

Металната касичка е с вграден в нея часовник и термометър, обясниха от музея. Подарявана е на деца, чиито родители са били членове на Популярна банка - Габрово. Касичката е изработена в Германия в средата на 30-те години на миналия век. На задната страна има отвор за пускане на монети и ключове за навиване на часовниковия механизъм. До отвора за пускане на монети указателен надпис на немски език гласи: "Първо пуснете монета, след което навийте часовника". На капака е монтирана метална табелка с надпис "Габровска Популярна банка". През 30-те и 40-те години на 20-ти век тези касички са се използвали в България и в Германия за рекламна цел, разказаха от музея.

Четири рецепти се борят за вота на публиката в конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“ (СНИМКИ)

Според уредниците в музея габровската Популярна банка, създадена на 6 март 1911 година, първа в страната започва инициативата да работи за спестовността на децата, за да ги приучи да си събират пари. Заслугата е на тогавашния директор на банката Илия Палазов, доктор по финанси и кредит, завършил в университета на Ерланген (Германия). За няколко години в периода 1912-1915 година той успява да утвърди банката не само като кредитно учреждение, но и като сдружение за спестовност.

Изложба за ценители...и дегустатори

От разказа на уредниците научаваме, че Популярна банка - Габрово е първата у нас, въвела касички за детски спестявания през 1912 година. Директорът Палазов е повлиян от немския опит, а в документите на музея са записани неговите думи: "Лично аз се въодушевявах от онова, което четях в немската преса за популярните банки там и за начините, по които те развиват спестовността. Силно впечатление ми направи набирането на детски спестявания със специалните спестовни касички. Управителния съвет се съгласи и ние поръчахме за проба малък брой касички със специална фирмичка на банката". Как са изглеждали тези първи касички, може да се види само от старите фотографии. В началото на тях се е гледало само като на играчки за деца, но фактите показват, че четвърт век по-късно детските спестявания в популярните банки на България достигат и надвишават сумата от 300 милиона лева.

Посетители на Иконописното ателие в „Етър”-а търсят иконата на хан Тервел


В миналото в Габрово за децата на кооператорите всяка година са се организирали литературно-музикални утра за деня на спестовността като част от системна възпитателна работа. Децата са насърчавани да посещават банката с родителите си при освобождаването на касичките им от събраните пари.

За 25-годишния юбилей на банката през 1936 година на всяко дете на член-кооператор е подарена метална касичка с часовник и монета от 50 лева - като първо вложение.