ГЕРБ обвини спортния министър в политическа репресия
ГЕРБ обвини спортния министър в политическа репресия / DarikNews.bg

Министърът на спорта проф. Мариана Георгиева настоява да бъдат изключени пет клуба от Българската федерация по ушу. Първоначалният срок за това е 6 юни, но след отказ от федерацията министърът изпратил второ писмо, в което срокът за отстраняване е 26 юни.

Никога досега държавата не се е месила директно във взаимоотношенията на юридическите лица с нестопанска цел. Това е нарушение на поне три закона, категоричен е Маноил Манев, който е президент на един от нарочените за изгонване пет клуба и заподозря управляващите в политическа репресия и безобразен реваншизъм. Освен старозагорския клуб, посочени за изгонване са четири от Бургас и един от Димитровград, който обаче е заявил своя отказ за напускане на федерацията много преди министерското писмо.

За да не бъда обвинен в конфликт на интереси още преди три години съм отказал клуба в Стара Загора да получава общинско и държавно финансиране, обясни Манев. „Именно това е едно от основанията на министъра:отказа от финансиране е знак, че клубът не извършва дейност и трябва да бъде изгонен от федерацията.
В свое писмо Българската федерация по ушу оборва всички разпоредби на министъра и заявява категоричен отказ. Това обаче не спира Георгиева, която миналата седмица изпраща второ писмо и се позовава на член от Закона за спорта, който вменява на ресорното министерство да подпомага развитието на спорта. На негово основание тя разпорежда да бъдат освободени от Федерацията тези пет клуба, отново с мотива, че те не извършват никаква дейност", разясни хронологията на конфликта Маноил Манев. Подобна проверка обаче не била извършвана в нито един клуб.

Догодина Стара Загора се готви да бъде домакин на европейско първенство по ушу, а състезателката Ива Богатинова донесе първия европейски медал за България от 22 години насам в категорията сан-да, припомни последните успехи на родния клуб Манев. „Това не притеснява министъра. Тя се притеснява от моята личност и най-вече от факта, че нито един от нарочените клубове не пожела да се включи в отминалата изборна кампания за определена политическа партия, която в момента е част от управлението на страната", категоричен е президентът на клуба по ушу в Стара Загора, който е общински съветник от групата на ГЕРБ и беше част от Предизборния щаб на партията.

Старозагорските депутати от ГЕРБ ще внесат питане в Народното събрание, а Пламен Йорданов изрази надежда, че в малкото дни до края на това управление министър Георгиева ще успее да даде смислен отговор.