/ netinfo
Фенове на „Берое“ настояват реконструираната сграда на старозагорската жп гара да бъде боядисана в зелено-цветът на отбора и на Стара Загора. Апелът на футболните поддръжници бе заявен пред проектантския екип и министъра на транспорта Росен Желязков по време на представянето на идейния проект за обновяване на гаровия комплекс в областния град. Идеята получи подкрепата на ресорния министър и екипа, които обещаха да удовлетворят желанието.

Старозагорската автогара с първа категория за условия и услуги

Туристически информационен център
да има община Стара Загора в района, предложи зам.-кметът Красимира Чахова по време на обсъждането.

При представянето на идейния проект кметът  Живко Тодоров заяви, че реконструкцията на гарата в града е наложителна. „Радвам се, че вече сме на финалната права, за да можем да обновим тази емблематична за Стара Загора сграда и така посетителите на града и неговите жителите да ползваме  едно добро съоръжение“, добави той.

Проектът "Реконструкция на гаров комплекс Стара Загора“ на обща стойност 11 млн. лева, 85 % от които са европейско финансиране. Средствата ще бъдат използвани и за изцяло нова инженерна  инфраструктура, със съответните телекомуникации, както и за обновяване на перонното и околното пространство.

Транспортният министър идва за представянето на проекта за жп гарата

Ще бъде осигурена достъпна среда за хората в неравностойно положение, като ще бъдат изградени четири асансьора, два от които ще водят до пероните. По думите на транспртния министър Желядков, реконструкцията на гаровия комплекс е „нещо, което град като Стара Загора заслужава и очаква  с нетърпение“.

Стара Загора с приз за Smart City

В рамките на проекта ще бъде модернизирана и гарата в Нова Загора. Общо шест са ключовите гари по едно от най-натоварените железопътни направления в страната София-Бургас, които предстои да бъдат модернизирани

До май догодина трябва да бъде избран изпълнител за реализацията на проекта, а той трябва да приключи до средата на 2021 година.