/ iStock/Getty Images
Двама японци от трупата на Старозагорската опера по време на лятната си ваканция представиха концерт с български народни песни в Токио, който спечели хиляди харесвания във Фейсбук.

Оркестърът е съставен от техни сънародници, които разучават за дни нашите ритми. Ацуфуми и Сачи Уджийе вече са в Стара Загора. И бързат да се похвалят, че вече са семейство.

Държавната опера в Стара Загора ще завладее сцената с музиката на Стинг

Концертът им е тяхна съвместна инициатива. „Публиката беше много доволна да слуша, да гледа български ритми, в Япония нямаме такива ритми 7/8 и 9/8. За вас това  е нормално, а за нас - уникално“, каза Ацуфуми.

Той и Сачи са само от две години в България. Изкушени са от българския фолклор, който става част от живота им и се включват в още една трупа – Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора.

Двамата са възпитаници на музикалната академия в Токио специализират две години в Миланската Скала. Печелят международен конкурс и пристигат в Старозагорската опера. Той свири на ударни инструменти, а тя е хорист.

Ацуфуми признава, че се чувства много добре тук и е  много доволен от работата си в оркестъра. „ Имам много възможности с оркестъра да свиря нови неща и да се развивам като музикант“, добави той.

Японският музикант работи  по проекта на операта „С ударните инструменти в час“ и преподава на ученици. Стара Загора ще бъде част от семейната му история ,защото тук ще се роди и първото му дете.
БТА