Д-р Емилова: По -добре по пълни, но по-здрави, отколкото слаби, но много болни
Д-р Емилова: По -добре по пълни, но по-здрави, отколкото слаби, но много болни / Д.Бобева

Д-р Людмила Емилова е специалист по вътрешни болести, кардиология и ревматология.
От май 1993 г. работи по методите на природонаучната медицина. Основател и ръководител е на Центъра за лечение с плодове, който се намира в курорта "Св. Константин и Елена" край Варна. Освен нея още около 50 лекари в целия свят прилагат гладолечение. Тя самата гладува два пъти в годината по 20 дни. Десет от тях изкарва на плодове и чай с мед, останалите десет се захранва. Преди години самата тя открива гладуването като начин на лечение за себе си.

За масовите алергии и връзката им с храненето, за вредните и полезни храни, за автоимунните заболявания, разговаряме с д-р Емилова, по време на проведения в Казанлък първи симпозиум по здравословно хранене.

Д-р Емилова, до каква степен масовите алергии през последните години, особено при децата са провокирани от храната, която консумираме, според вас?

Определено алергиите са провокирани от начина ни на хранене. 99% от алергиите имат връзка с храненето. Главните „ виновници" за силното алергизиране са млякото и млечните продукти.Не само, но предимно. Когато имам пациенти с алергии, винаги главната ми препоръка е, след като приключи програмата ни, силно да намали млякото и млечните продукти. Има много пациенти, включително и деца с бронхиална астма, сенна хрема, полипи в носа, уртикария, екземи, включително и ендогенна екзема и други прояви на алергията и при повечето от тях, при всички, дори, нашата програма чай, плодове и добро захранване след това дава резултати. Това, при положение, че последва и едно правилно хранене, в началото пълно изключване на млечните продукти, а впоследствие прием по малко, винаги това дава резултат. И този ефект е краен, защото ние наблюдаваме нашите пациенти с години напред. Част от хората след време се връщат отново към по-голяма част от консумацията на мляко и млечни продукти, и това при всички случаи води до връщане, макар и забавено на част от алергичните прояви.

Как в днешното време на тотално химизиране на хранителната промишленост, можем да се храним здравословно? Не всички имат възможност да купуват скъпи биохрани или пък сами да си ги отглеждат.

Безспорно храната на днешния човек е пълна с всевъзможни консерванти, подсладители, бои, стабилизатори, набухватели, изкуствени ароматизатори. В почти всички животински храни се съдържат антибиотици, с които са хранени животните, изкуствен женски полов хормон, който им се дава чрез храната, за да растат бързо и бързо да бъдат продадени за по-голяма печалба, растежен хормон също така се слага в големи количества в храната на животните. Също така в храната на кокошките са слага жълта боя, за да бъдат яйцата им по-оранжев и да наподобяват домашните,и хората да се лъжат, че ядат полезни яйца, плащайки и по-висока цена за това. Разбира се, че могат да се намерят истински продукти. Идеалният вариант е близки на село, където се произвежда т. н. „щастлива храна", защото животните и растенията са на открито и свободни. З, за разлика от тези о, отглеждани в затворени помещения. Месото, яйцата на такива животни от затворени помещения не съдържат достатъчно омега-3 мастни киселини, които са изключително ценни необходими за човешкия организъм. Такива продукти от такива животни съдържат много по-висок процент омега-6 мастни киселини, които ни правят много по-податливи на възпалителни заболявания: грипове, ангини, пневмонии, цистити. Това пък от своя страна води до по-високи нива на инсулин, произвеждан от панкреса. Това като следствие пък води до диабет след известни години. Диабетът пък от своя страна влече риска от рак и така порочния кръг се затваря. Затова не е проста работа ей- така да отидем и да си купим нещо от магазина ,за да се нахраним или да нахраним с него децата си. Въпросът за това какво ядем става все по-отговорен и важен , базисен за здравето ни. Трябва да сме особено прецизни по отношение на това какво слагаме на масата и в устата си, защото ние сме това, което ядем. Хората сме многоклетъчни същества. Имаме 4 милиарда и 100 милиона клетки. И всяка една клетка, за да работи добре и по тази причина да сме здрави и с тонус, и енергия в годините, то ние трябва да имаме чисти клетки. А те няма кака да са добри и чисти, направени от добри материали, ако ние ядем боклуци. Затова трябва да сме изключително внимателни. Храната е най- важното нещо за здравето ни, без да пренебрегвам движението на чист въздух, но базата е храната. И когато човек осъзнае това, то болестите ще намалеят. Защото над 90% от болестите от които страдаме са породени от начина ни на хранене. Затова трябва да сме много внимателни какво ядем сутрин, на обяд, вечер, как го съчетаваме. Другото е движение и положителни мисли.

При вас идват хора всякакви: които искат да се избавят от тежка болест, такива, които искат да свалят просто килограми. Наричат ви често и дебелариума на д-р Емилова. Всъщност какво предлагате вие: здравословна терапия или естетическо сваляне на килограми?

Мисля, че нашият център е едно училище за здраве. И с това, което правим в годините, действително потвърди това. Защото всеки може да яде плодове и да пие чай с мед навсякъде и по всяко време. Но това, което правим ние , е че през цялото време учим посетителите си как да се хранят, по какъв начин да живеят. При нас идват хора, които искат да ги знаят тези неща. Аз съм изключително доволна, че все повече млади хора идват при нас, които нямат проблеми с теглото си, здрави са, но искат да се научат да живеят и да се хранят здравословно. Това е най- голямата ми отплата за целия ми 19 годишен труд в това отношение. През всичките тези години, въпреки многото неверни неща и откровени глупости, разпространявани за нашия център, ние успяхме да устоим. Дори разширяваме това, което правим с всяка изминала година. Възползваме се от всички медицински и научни открития, които се правят в областта на здравословното хранене и доброто здраве. С всяка изминала година утвърждаваме все повече главните принципи за здравословен начин на живот и можем да сме все по-полезни и да дадем все повече на нашите пациенти, защото самите ние трупаме опит, с всичко, което правим. При нас всеки, който постъпва му се правят изследвания, като си тръгва също, в хода на лечението това е задължително. При нас за този 19 годишен период са минали близо 40 хиляди пациенти и всеки има своето досие, всеки за нас е бил някакъв вид трупане на опит. И благодарение на нашите лекции, на нашите касети, на нашите обиколки в страната, на обменения опит с наши пациенти, много хора си върнаха отново здравето и живота. А това вече е много. Преди два дни говорих с майката на наша пациентка. Детето беше на 13 години, когато дойде при нас тежеше 24 килограма. Сега е студентка в София, пета година. Токова хубави неща каза тази майка, толкова благодарна. Ние наистина върнахме в живота детето й. Та какъв дебелариум сме? Ние лекуваме анорексия, лекуваме диабет. Току -що от нас си тръгна кипърец, който лятото като дойде си правеше 700 единици инсулин на ден! Това най- добре ще го разберат хората с диабет или лекарите, които знаят какво означават 700 единици. Аз знам, че в България има пациент, който си е слагал 200 единици, но 700 не бях чувала. С колегите сме решили да проверим дали това не е дори за Гинес! Този човек дойде при нас лятото - тежеше 147 килограма. За състоянието си беше правил и консултации дори с професор в Харвард, и със всеки изминал ден килограмите му се увеличаваха, хранеше се както му бяха предписали най- видните ендокринолози в света, а инсулинът му се увеличаваше всяка година, за да стигне до тези 700 единици на ден, бърз и бавен инсулин. И едва сега, чак есента като дойде при нас отново, този човек си призна, че си е слагал до 840 единици инсулин в някои от дните. Аз бях жив мъртвец сред живите, д-р Емилова, каза този кипърец. Ние на този човек за 26 дни, в които стоя при нас, му направихме общо 700 единици инсулин. Благодарение на промяната на начина му на хранене. В началото го хранехме, после като намали силно единиците инсулин, минахме на програмата мед, чай, плодове и накрая го захранихме и изпратихме в Кипър. Сега пак дойде, отслабнал още повече. До момента е свалил 30 килограма общо. Сега отново е в клиниката във Варна и вече инсулинът му е до 6-7 единици дневно. Можете ли да си представите, от 700 единици на ден за 4-5 месеца този човек свали до 6-7 единици инсулин дневно. Този човек възкръсна от мъртвите, той е жив!Така стоят нещата. Не ги приемат хората, които не са пропуснали едно хранене в живота си, или пък тези, чийто бизнес е засегнат от нашата програма. Приемат ги хората, на които не им все едно как и колко ще живеят.

До каква степен автоимунните заболявания са породени от стреса или големият процент при тях също се дължи на храната?

Автоимунните заболявания са бича на съвременното общество, но те определено имат връзка и с начина на хранене, и то начина на хранене на бебенцето. Много често те се дължат на това, че майките не си кърмят децата. Белтъкът в майчината кърма е с по-малка молекула и лесно се разгражда, докато молекулата на белтъка от изкуствено мляко е твърде голяма и трудно се разгражда от организма на детето. Кърмата на майката е уникална, тя е един вид чудо и всеки ден е различна. Когато храним децата си изкуствено, то в организма на бебета не се образуват нужните ензими и в по-къса възраст се отключват различни автоимунни заболявания , вследствие на това. Част от тях се дължат на други увреждащи заболявания, вследствие на неправилно хранене.

Напоследък много се говори за т.н „вафлени вегетарианци". Колко вредно е да си такъв и до какво води това?

Вафленият вегетарианец е онзи, който е отказал месото и се пристрастил към сладкото. Този човек може да се окаже по-болен, от онзи, който си позволява веднъж седмично месо. Истинско, хубаво месо, прясно заклано, от домашно животно. Пристрастяването към сладкото води до много, често трудно лечими болести.

На финал, кажете може ли да сме млади, слаби и здрави, ако не ядем само мед, чай и плодове?

Можем, разбира се. Не е задължително да е плодове, чай и мед, може и с дестилирана вода. Един път в седмицата или четири пъти в годината, при смяна на сезоните, по 7-10 дни. През другото време е важно да се храним природосъобразно. Това може да се направи с фрешове от плодове или от зеленчуци. Най- важното е периодично да си прочистваме организма. Колкото и да се храним с биохрани, прочистването от особено значение. Атмосферата вече е много отровена, не можем да разчитаме дори на домашните плодове и зеленчуци, затова подобно периодично прочистване на организма е от особено значение. По каква начин ще го направим, всеки сам ще реши, според това доколко е запознат и ограмотен по въпроса. Но в никаква случай организмът ни няма да се прочисти, ако ядем сутрин, обед вечер само месо и нищо друго. Да, ще отслабнем много, но ще станем много по- болни отколкото, когато сме започнали, макар и да смели по-пълни. Затова малко по-пълни, но по-здрави, отколкото по-слаби, но много по-болни, какъвто е ефектът от диети като тази на Дюкан, на Аткинс и други.

Някои принципи на храненето, които е добре да се спазват по време на предстоящите празници, споделени от д-р Емилова:.

Безалкохолните газирани напитки съдържат само химикали, затова е на-добре да се лишим от тях. Няма нищо полезно в тях. Моят съвет е да не се пият никога, не само на празник.
Много по-добре е да изцедим портокал, ябълка, моркови. Сутринта, в деня на празника, да изпием български билков чай с мед и чаша сок, а до обяд да останем на плодове. След това на празничната трапеза задължително да сложим кана с минерална, изворна или газирана вода.
Тези, които обичат концентрат, да пият само концентрат, но да не прекаляват. Любителите на виното да пият само 1 вид вино и то да не е полусухо, за да не ги боли глава, пък и да не качат някои излишен килограм. Бирата също не бива да се смесва с друг алкохол. Отново важи съветът да не прекаляваме, защото тя е доста калорична. От нея се пълнее повече, отколкото от бялата захар.

Независимо от традицията напитките не бива да се смесват. Не е разумно да се почне с концентрат, после да се пие вино, а след това бира, като накрая се завърши с нещо друго. Най-здравословно е да се пие вино, което да е сухо и с добро качество. И половин литър качествено вино да изпием за цялата празнична вечер, няма проблем.Ако сме по-често на дансинга, ще изгорим калориите и по-лесно ще се освободим от алкохола.